Câinii maidanezi pot fi eutanasiaţi după consultarea populaţiei
Consiliile locale au obligaţia de a înfiinţa, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Noiembrie 2011, 13:43
Deputaţii au adoptat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Documentul vizează regimul eutanasierii câinilor comunitari, precum şi modalitatea de adopţie a animalelor fără stăpân.
Potrivit legii, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Consiliile locale urmează să amenajeze din fonduri proprii adăposturile pentru câinii fără stăpân.
Tot în sarcina consilliilor locale revine şi încadrarea cu personal a serviciilor specializate.
Eutanasierea se face după consultarea populaţiei
Câinii vor adăpostiţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.
"În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective", se arată în proiect.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local.
În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.
Pentru adoptarea câinilor din adăposturi trebuie îndeplinite o serie de condiţii, precum: prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru întreţinere, prezentarea acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
De asemenea proprietarii au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau alt mijloc.
Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.
Câinii bolnavi sau agresivi, eutanasiaţi
Proiectul de lege mai stipulează că după examinarea de către medicul veterinar câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.
Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se va face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică modul de aplicare a legii de către unităţile administrativ-teritoriale.
Iubitorii câinilor fără stăpân îşi mută protestele la Cotroceni
La votul Legii câinilor fără stăpâni au luat parte şi mai mulţi cetăţeni care şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu această lege.
Dezamăgiţi că legea a fost adoptată, ei au declarat că vor protesta la Palatul Cotroceni, pentru a-l determina pe preşedinte să nu promulge legea.