Cade Guvernul Boc?
Parlamentul dezbate marti dimineata motiunea ce cenzura îndreptata împotriva Guvernului Boc de Alianta PSD-PC.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Iunie 2010, 09:05
Cele doua tabere, pro si contra motiunii, si-au facut toate calculele necesare, iar partea guvernamentala se arata încrezatoare ca motiunea nu va trece.
Reprezentantii PDL stiu ca pot conta neconditionat pe sprijinul UDMR, partener la guvernare, dar si pe voturi ale minoritatilor si fostilor independenti.
Democrat-liberalii spun ca nu au nici un motiv sa creada ca motiunea va avea câstig de cauza.
Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, afirma ca toate formatiunile din arcul guvernamental dau dovada de unitate si nu exista nici un semn ca parlamentarii ar vota împotriva executivului.
Gheorghe Flutur: "Noi suntem mobilizati cu toti parlamentarii pentru a respinge aceasta motiune de cenzura depusa de opozitie. Evident ca opozitia speculeaza aceste momente. Partidul Democrat Liberal îsi asuma raspunderea si este alaturi de Guvernul Emil Boc pentru finalizarea acestor masuri care sunt necesare pentru aceasta etapa. Parlamentarii Partidului Democrat Liberal vor vota pentru respingerea motiunii de cenzura a opozitiei".
Victimele votului
Democrat-liberalii care ar fi votat în alt fel au fost deja luati în calcul.
Este cazul deputatului PDL Daniel Oajdea.
Acesta a declarat zilele trecute ca va vota în favoarea motiunii de cenzura, pentru ca nu este de acord cu masurile de austeritate.
Ca urmare, Biroul Permanent al PDL facea astazi propunerea excluderii lui Daniel Oajdea din partid.
UDMR sprijină Guvernul
Aceeasi atitudine de siguranta în privinta votului la motiunea de cenzura o au si reprezentantii UDMR.
Liderul Uniunii, Marko Bela, spune ca, daca UDMR se afla într-o coalitie la guvernare, atunci este normal sa sustina Guvernul, numai ca UDMR doreste sa conditioneze masurile de austeritate de masurile de reforma. Unele fara celelalte, spune Marko Bela, sunt inutile.
Marko Bela: "Astazi, în Consiliul Permanent al UDMR, am adoptat o declaratie prin care afirmam ca alaturi de masurile restrictive si pentru ca ele într-adevar sa devina eficiente, este nevoie de impunerea si accelerarea unor masuri de reforma. Si UDMR nu poate accepta aceste masuri de restrângere numai daca alaturi de ele se va aplica o reforma profunda".
Ceea ce doresc reprezentantii UDMR este descentralizarea. Prin aceasta, mai spune Marko Bela, trebuie sa se ajunga la regândirea si restructurarea întregii administratii de stat din România.
Mobilizare maximă la PSD
PSD va face toate demersurile pentru ca motiunea de cenzura sa treaca, iar masurile de austeritate sa nu poata fi aplicate.
De aceea, parlamentarii social-democrati vor vota la vedere, pentru a nu exista suspiciuni în privinta votului, a anuntat presedintele PSD, Victor Ponta.
Victor Ponta: Orice fel de speculatii, în special ale celor de la PD-L, vor fi infirmate de votul nostru de mâine. Mâine, parlamentarii PSD vor vota "la vedere", tocmai pentru ca alegatorii lor sa fie convinsi de acest vot si vom face apel, pâna la momentul votului, catre toti parlamentarii PD-L, independenti, UDMR sa voteze aceasta motiune de cenzura.
PSD se bazeaza în sustinerea motiunii, oficial, doar pe voturile liberalilor. Acestia au anuntat ca vor vota motiunea de cenzura, iar în cazul in care guvernul va fi demis, PNL este dispus sa îsi asume guvernarea, dar doar pe baza unui program liberal.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, declara ca negocierile cu parlamentarii celorlalte partide pentru sustinerea motiunii se poarta pâna în ultimul moment, întrucât diferenta de 22 de voturi dintre putere si opozitie este destul de mare.
Adrian Nastase: "Cred ca diferenta este destul de mare. Fara o presiune sociala tot mai puternica, o sa descoperim ca, într-adevar, votul uninominal nu a însemnat nimic, este de fapt tot un vot fara constiinta, este un vot politic aliniat, la fel ca pe vremea când alegerea în Parlament se facea pe liste de partid".
Lanţ viu pentru moţiune
În ziua votului pe motiune, aproximativ 20 de mii de persoane vor protesta la Parlament, între orele 9:00 si 16:00.
De la ora 9:30, protestatarii vor forma un lant uman în jurul cladirii Parlamentului, iar cele sase intrari oficiale vor fi pichetate la fiecare poarta, pe parcursul întregii zile.
În timpul mitingului, membri ai celor cinci confederatii sindicale vor asista la lucrarile Legislativului si vor urmari, în calitate de invitati, procedura de vot.