Bugetul Radioului Public, avizat de Comisiile de Cultură
Comisiile parlamentare analizează încă de dimineaţă bugetul de stat propus de guvern pentru anul viitor.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Decembrie 2014, 13:46
Până acum au primit aviz favorabil bugetele alocate mai multor ministere şi instituţii de stat, iar în unele cazuri au fost avizate şi unele amendamente.
În urmă cu scurt timp membrii Comisiilor de Cultură au avizat bugetul Radioului Public şi au adoptat un amendament depus de deputatul PDL, Mircea Lubanovici, care prevede suplimentarea cu 800.000 de lei pentru asigurarea funcţionării RRI.
Preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a apreciat bugetul pe 2015 propus de Ministerul Finanţelor ca fiind "unul echilibrat".
"Am solicitat bani mai mulţi pentru formaţiile muzicale (alte transferuri), am primit mai puţin decât am solicitat. Putem funcţiona cu acest buget, deşi am fi vrut să ne dezvoltăm mai mult, să ne dezvoltăm proiectele culturale", a spus, marţi, Miculescu, în şedinţa Comisiilor de cultură.
Miculescu le-a prezentat parlamentarilor faptul că suplimentarea de 17 milioane de lei a bugetului pe 2014 primită de SRR la ultima rectificare bugetară pentru a plăti taxele către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) nu poate fi folosită pentru că e necesară aprobarea Consiliului de Administraţiei al SRR, organism nefuncţional în prezent.
"La proxima şedinţă a Birourilor reunite se va lua în discuţie şi se va găsi o soluţie la această problemă", a spus deputatul PSD Florin Pâslaru.
Comisiile de Cultură au aprobat şi bugetul TVR în forma propusă de guvern, dar au admis şi un amendament care prevede suplimentarea cu 5 milioane de lei a bugetului TVR pentru relansarea Televiziunii Române în Republica Moldova.
Tot cu câteva minute în urmă a fost adoptat şi bugetul Ministerului Învăţămntului.
Şi bugetul MAE a fost avizat pozitiv de comisiile de politică externă, parlamentarii adoptând şi un amendamernt care prevede suplimentarea cu 10 milioane de lei pentru standul României de la Expoziţia Mondială de anul viitor.
Bugetul total al Ministerului pentru 2015 este cu 11,4% mai mic decât cel de pe anul în curs, ceea ce i-a făcut pe parlamentari să remarce faptul că banii pentru cheltuielile cu personalul diplomatic vor ajunge doar pentru zece luni.
"MAE îşi va face datoria în limitele bugetului care îi va fi aprobat, dar este important ca să încercăm ca la rectificarea bugetară următoare să obţinem acele sume necesare pentru proiectele prioritare", a spus Bogdan Aurescu.
Bugetul Ministerului Agriculturii va fi de 23,59 de miliarde de lei, cu patru milioane de lei mai mult faţă de cel alocat în anul în curs.
La discuţiile din Comisiile pentru Agricultură în care proiectul a primit aviz pozitiv, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, l-a catalogat drept un buget bun.
"Bugetul, cel puţin la aceste capitole, cred eu că este suficient să supravieţuim în anul 2015. În schimb cred că este un buget bun pentru ceea ce este partea cea mai importantă, şi anume necesarul de investiţii, necesarul de subvenţii pentru agricultorianiel Constantin: , a spus Daniel Constantin.