Bugetul pentru 2011, în discuție parlamentară
Bugetul de stat pentru anul viitor rămâne în linii mari cel propus de Guvern, în ciuda mulţimii de amendamente depuse şi a discuţiilor în comisiile parlamentare de specialitate.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Decembrie 2010, 21:05
Bugetul de stat pentru anul viitor rămâne în linii mari cel propus de guvern, în ciuda mulţimii de amendamente depuse şi a discuţiilor în comisiile parlamentare de specialitate.
Comisiile au avizat alocaţiile bugetare pentru mai multe ministere, printre care cel al Apărării, Administraţiei şi internelor, Sănătăţii, Educaţiei, Agriculturii, cel al Finanţelor publice, Economiei şi Mediului.
Discuţii au apărut mai mult atunci când a fost vorba despre câte concedieri mai are de gând guvernul să facă în 2011, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ministrul Traian Igaş a admis că anul viitor vor fi concediaţi mai mulţi poliţişti, dar a refuzat să vorbească despre un număr exact.
În afară de o nouă reducere a cheltuielilor publice, bugetul pentru anul 2011 este orientat mai mult spre investiţii, în principal în infrastructură, turism şi agricultură.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost astăzi în faza avizelor din partea comisiilor de specialitate ale parlamentului pentru fiecare ordonator de credite în parte.
Rând pe rând, reprezentanţii ministerelor şi ai celorlalţi ordonatori de credite au prezentat în faţa diverselor comisii reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor cifrele bugetare, toate bugetele au primit aviz favorabil, unele în forma propusă de executiv, altele cu amendamente care modifică mai mult sau mai puţin cifrele adoptate de Guvern.
Majorarea bugetului Sănătăţii
Cea mai spectaculoasă creştere a fost votată de Comisiile Parlamentare de specialitate în cazul Ministerului Sănătăţii, fiind aprobată o majorare a bugetului de la 3,9 la 5% din PIB şi acceptate toate cele peste 100 de amendamente depuse de senatori şi deputaţi.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, s-a arătat rezervat imediat după votul din comisii în privinţa viabilităţii acestei creşteri de buget şi a spus că varianta adoptată de Executiv este acceptabilă în privinţa programelor ministerului, dar a precizat că în cursul anului vor trebui găsite soluţii pentru creşterea bugetului CNAS.
"Dacă pe bugetul Ministerului Sănătăţii eu cred că nu vor fi probleme, ci chiar vom porni unele programe de investiţii în plus şi avem o sumă prevăzută pentru acest lucru, pe oncologie, pe terapie intensivă, deci vom putea face şi pe infrastructură şi pe dotări, în privinţa bugetului Fondului de Asigurări de Sănătate, acolo în cursul anului viitor va trebui să mai fie îmbunătăţit, pentru că, faţă de realizările acestui an, s-ar putea ca această sumă să fie insuficientă. Ne vom lupta pentru acest lucru. Oricum, proiectul anului 2011, din punct de vedere al sănătăţii, este mai bun decât proiectul pe anul 2010" ,a declarat ministrul sănătății.
Alte majorări bugetare pentru 2011
Printre alte instituţii pentru care s-au adoptat amendamente care prevăd majorarea bugetelor se numără Ministerul Apărării Naţionale, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Consiliul Concurenţei sau SIE.
Prin proiectul de buget pentru 2011 aprobat de executiv, majoritatea ordonatorilor de credit primesc sume mai mici decât cele prevăzute în bugetul de anul trecut.
Bugetul este construit luând în calcul o creştere economică anul viitor de 1,5%, o rată a inflaţiei la final de an de 3,2%, un curs mediu de schimb de 4,21 de lei pentru un euro, dar şi o rată estimată a şomajului de 6, 8%.
Proiectul de buget alocă 6,46% din PIB cheltuielilor de investiţii, adică peste 35 de miliarde de lei, priorităţile în acest domeniu fiind legate de dezvoltarea infrastructurii, asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, construcţia de locuinţe, agricultura şi sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii.