Bugetul pe 2017: creşterea veniturilor populației, investiţii în infrastructură şi reducerea taxelor
Proiectul de buget pe 2017 are în vedere creşterea veniturilor populaţiei, investiţii în infrastructură şi reducerea a 102 taxe.
Articol de Mihaela Dragomir, 23 Ianuarie 2017, 15:31
Guvernul a finalizat proiectul de buget pe acest an şi l-a pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Documentul este structurat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de sub 3 la sută din Produsul Intern Brut. Sunt luate în calcul un salariu mediu lunar net de 2.274 de lei şi un curs de schimb al euro de 4,46 lei.
Documentul are în vedere creşterea veniturilor populaţiei, investiţii în infrastructură şi reducerea a 102 taxe.
Datele publicate includ bani pentru creşterea salariului minim la 1.450 de lei de la 1 februarie, măriri cu 15% a salariilor din Educaţie şi Sănătate, creşterea pensiei minime de la 1 martie - de la 400 la 520 de lei şi majorarea punctului de pensie de la 1 iulie, la 1.000.
În plus, sunt prevăzuţi bani şi pentru scutirea de impozit a pensiilor mai mici sau egale cu 2.000 de lei, dar şi pentru bursele studenţilor.
Guvernul ia în calcul şi o creştere a numărului locurilor de muncă.
În 2017, Ministerul Apărării va avea un buget de 2% din PIB, dă asigurări guvernul.
Mai puţin faţă de anul trecut primesc Administraţia prezidenţială, Ministerele de Externe, Educaţiei, de Interne, Camera Deputaţilor, Senatul, Serviciul de Pază şi Protecţie, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi Secretariatul General al Guvernului.
Bugete mai mari sunt prevăzute printre altele, la Ministerul Justiţiei, Ministerul Culturii, Serviciul de Informaţii Externe. Produsul Intern Brut în acest an depăşeşte 815 miliarde de lei - arată proiectul de buget.
Totodată sunt estimate venituri în creştere de 254 miliarde de lei şi cheltuieli de peste 278 de miliarde, ceea ce înseamnă un deficit de 2,96%.
Actul normativ va fi adoptat miercuri, după care va fi trimis la Parlament.