Bugetul pe 2015, adoptat de Parlament. Opoziţia îl atacă la CCR
Senatorii şi deputaţi au votat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2015.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Decembrie 2014, 10:21
După dezbateri-maraton pe proiectul de buget, deputaţii şi senatorii au votat bugetul de stat pentru 2015, cu 339 de voturi pentru şi 141 de voturi împotrivă şi bugetul asigurărilor sociale, cu 329 voturi pentru şi 148 împotrivă.
La elaborarea celor două acte normative, Guvernul a luat în calcul o creştere economică prognozată de 2,5%, o inflaţie medie de 2,2 procente, precum şi un deficit bugetar de 1,83 la sută.
Opoziţia contestă bugetul la CCR
Opoziţia a votat împotriva bugetului.
Deputatul PDL, Andreea Paul a declarat că bugetul nu are viziune şi că este "cel mai cârpit buget după 1989.
"Bugetul nu vine cu soluţii economice adevărate pentru ţară şi este un buget făcut pentru salvarea politică a PSD şi a lui Victor Ponta", a spus Andreea Paul.
Eugen Nicolăescu a anunţat că PNL va contesta bugetul la Curtea Constituţională.
Ponta: Îmi doresc să avem buget de la 1 ianuarie
Premierul Victor Ponta a declarat că bugetul prevede măsuri de creştere economică şi creare de locuri de muncă şi măsuri de dreptate socială privind mărirea pensiilor, a alocaţiilor pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.
El a precizat însă, că dacă bugetul va fi atacat la CCR de PNL, toate aceste măsuri nu vor intra în vigoare.
"Fac apel la seriozitate şi responsabilitate. Transmit cetăţenilor că în măsura în care bugetul va fi contestat la CRR, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, vor aştepta degeaba şi vor trebui să întrebe opoziţia de ce nu-şi primesc pensiile şi alocaţiile mărite conform noului buget", a susţinut Ponta.
"Sperăm ca la 1 ianuarie acest buget să fie în vigoare, altfel, tot ce e prevăzut va trebui amânat doar pentru o acţiune politică şi politicianistă", a adăugat Ponta, precizând că îşi doreşte ca România să aibă buget chiar de la 1 ianuarie.
Coordonatele bugetului
Guvernul a luat în calcul o creştere economică prognozată de 2,5%, o inflaţie medie de 2,2 procente, precum şi un deficit bugetar de 1,83 la sută.
Prin legea bugetului de stat pentru anul viitor, taxele şi impozitele nu vor creşte, cota de 16% se menţine pentru impozitul pe venit, iar lupta împotriva evaziunii fiscale continuă.
Câteva dintre amendamentele propuse de opoziţie au fost adoptate, printre care şi propunerea de suplimentare a bugetului Ministerului Culturii cu 2.500 de lei.
Fonduri în plus au mai primit Ministerul Sănătăţii, cel al Economiei, Ministerul de Externe şi Ministerul Transporturilor.