Bugetul pe 2014, adoptat de Parlament
Parlamentarii au votat proiectul de buget pe 2014. Potrivit proiectului, salariul minim va creşte la 900 de lei, iar pensiile se indexează cu 3,76% de la anul.
Articol de Ioana Tănase, 04 Decembrie 2013, 08:58
UPDATE 5 "Parlamentul s-a mobilizat şi mulţumesc şi celor de la Putere care au votat bugetul, şi celor din Opoziţie care şi-au susţinut punctul de vedere. Au făcut-o într-un mod raţional", a spus premierul Victor Ponta, după votarea bugetului.
"Acest buget reflectă concepţia noastră - că nu doar cifrele să arate bine, ci că oamenii trebuie să simtă un lucru important în viaţa lor, fie că e vorba de bani la salarii şi la pensii".
"Bugetul reflectă, până la urmă, programul nostru politic cu care am candidat în alegeri, este un buget care nu prevede nicio tăiere de la nimeni, fiecare categorie importantă, fie că este vorba despre pensionari, fie că este vorba despre agricultori sau de profesori, de medici, primeşte câte ceva în plus".
"Bugetul pleacă către preşedinte, domnia sa cred că nici nu-l va citi, ci îl va retrimite Parlamentului, Parlamentul e mobilizat să-l voteze din nou. Sunt absolut convins că Preşedintele nu va încălca Constituţia".
Guvernul a prevăzut pentru anul viitor alocarea unei burse de 150 de euro medicilor şi farmaciştilor rezidenţi, creşterea cu 10% a salariilor profesorilor debutanţi şi indexarea pensiilor peste rata inflaţiei, obiective care nu pot fi atinse dacă şeful statului nu va promulga legea bugetului, a amintit, premierul Victor Ponta, la finalul şedinţei.
UPDATE 4 După vot, deputatul PDL Cezar Preda a precizat, de la tribună, că PDL a votat împotrivă pentru că este un buget "al evazioniştilor", "al stângii nereformate" şi al USL, arătând că puterea ar putea intra în Cartea recordurilor cu un buget votat în 20 de ore.
"Domnule prim-ministru, singurul lucru pe care l-aţi reuşit cu acest buget în faţa Europei este că puteţi intra în Cartea recordurilor, aţi făcut un buget contra cronometru, în 20 de ore aţi aprobat un buget al unei ţări mari, responsabile şi care trebuie să fie o ţară cu responsabilitate în UE, şi nu o ţară miloagă care creşte taxele şi nu-şi încasează veniturile", a spus Preda.
El a mai spus că bugetul de stat pe anul viitor "nu este un buget al românilor, ci pentru USL şi pentru campania electorală a Uniunii de anul viitor".
UPDATE 3 Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot.
UPDATE 2 Premierul Victor Ponta a declarat, în deschiderea şedinţei de executiv, că membrii Guvernului vor fi prezenţi miercuri, la ora 14:00, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a asista la votul final asupra legii bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale pe 2014.
UPDATE 1 Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit ca plenul Parlamentului să dea votul final asupra bugetului de stat pe 2014 miercuri la prânz, a anunţat secretarul Camerei Niculae Mircovici.
"La ora 12.00 - 12.30 se va dezbate bugetul asigurărilor sociale şi în jur de ora 13.00 - 13.30, votul final pe buget şi pe toate celelalte care presupun vot", a spus Mircovici.
Secretarul Camerei a mai declarat că este "prematur" să se discute ce se va întâmpla dacă preşedintele Băsescu va retrimite bugetul de stat pe 2014 forului legislativ.
"În primul rând, umblăm pe presupuneri. Nu ştim dacă-l va trimite, iar dacă-l va trimite depinde când îl va trimite, are termen 20 de zile. Nu ştim dacă îl va trimite şi e prematur să discutăm acum această problemă. Se va lua în discuţie în momentul în care se va ivi cazul respectiv. Oricum, Parlamentul este pregătit să lucreze de aşa natură încât bugetul să intre în vigoare cât mai repede ca lege", a mai adăugat Mircovici.
Amendamentele Opoziţiei, respinse în bloc
Senatorii şi deputaţii nu au adoptat, marţi, niciunul dintre cele aproape 1.400 de amendamente ale opoziţiei, toate articolele şi sumele destinate ordonatorilor de credite păstrându-şi forma agreată la sfârşitul săptămânii trecute de comisiile parlamentare de buget-finanţe.
Reprezentanţii opoziţiei şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu măsurile introduse de Guvernul USL în bugetul pe anul viitor, precum şi în legătură cu felul în care s-au desfăşurat dezbaterile pe marginea acestui subiect.
Dezbateri fără PP-DD
Membrii PP-DD au părăsit dezbaterile, în timp ce membrii PDL au acuzat slaba finanţare în domenii-cheie, precum sănătatea sau educaţia.
"Din nefericire, USL-ul a călcat în picioare orice propunere a Partidului Democrat-Liberal. Dezbaterea de la buget confirmă că USL sacrifică domenii-cheie pentru bunăstarea baronilor locali şi pentru bani de campanie anul viitor", a spus deputatul PDL Raluca Turcan.
Pe de altă parte, reprezentanţii puterii afirmă că banii nu vor fi alocaţi pe criterii politice şi că bugetul prevăzut pe anul viitor este unul echilibrat şi conform cu realitatea economică a ţării.
Premierul Victor Ponta a spus că obiectivul principal este ca românii să simtă în propriile venituri creşterea economică.
"Vreau să vă rog să vă gândiţi că sunt 20 de milioane de români care aşteaptă creşterea pensiei, care aşteaptă sprijinul pentru viaţa lor de zi cu zi şi după ce se epuizează bătăliile politice obişnuite să avem aprobată, promulgată şi posibil de aplicat această lege care va face viaţa românilor mai bună", a spus primul ministru.