Bugetul pe 2013, aprobat de Guvern şi trimis Parlamentului
Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 au fost avizate de Guvern şi au ajuns deja la Parlament.
Articol de Flori Doman, 23 Ianuarie 2013, 17:47
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că Guvernul a aprobat miercuri proiectul de buget pe 2013. De asemenea, documentul a fost trimis Parlamentului.
Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat miercuri, după şedinţa Birourilor permanente reunite, că dezbaterile în plenul Parlamentului pe tema bugetului de stat şi bugetului pentru asigurări sociale pe anul 2013 vor începe pe 5 februarie, după ce săptămâna viitoare vor avea loc audierile în comisiile de specialitate, urmate de discuţiile din comisiile de buget-finanţe.
Zgonea a spus că proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2013 au fost primite la Parlament, fiind distribuite către parlamentari, care au la dispoziţie săptămâna în curs pentru a depune amendamente.
"În şedinţa de azi (n.r. - miercuri) a Birourilor permanente am primit bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2013, le-am distribuit pe procedură către parlamentari în această săptămână, pentru a depune amendamente. Săptămâna viitoare luni, marţi şi miercuri vor fi făcute audierile în comisiile de specialitate pentru fiecare minister în parte, începând de joi până luni inclusiv va fi dezbătut bugetul în comisiile comune de buget-finanţe, urmând ca marţi, 5 februarie, la ora 9:00, să înceapă dezbaterea pentru bugetul de stat", a declarat Zgonea.
Liviu Voinea: Guvernul va cheltui cu 15,4 miliarde lei mai mult, în 2013
Guvernul va cheltui în 2013 cu 15,4 miliarde lei mai mult decât anul trecut, în condiţiile reducerii deficitului bugetar, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget.
"Deci avem consolidare fiscală, scade deficitul, scade nevoia de finanţare a statului, în acelaşi timp însă cresc cheltuielile. Cum? Crescând veniturile mai rapid. De unde cresc veniturile? Pe deoparte din creşterea economică, pe de altă parte din efectul pachetului fiscal adoptat ieri (22 ianuarie n.r.) de Guvern. Avem o nouă abordare privind dezvoltarea. Consolidarea fiscală nu trebuie să însemne austeritate. Poate să însemne salarii mai mari, pensii mai mari, salariul minim crescut. Toate acestea sunt incluse într-un pachet de consolidare fiscală", a declarat Voinea.
Potrivit ministrului, pensia medie creşte la 795 de lei, iar salariul minim creşte în două etape, la 750 lei de la 1 februarie şi la 800 de lei de la 1 iulie.
"Din cei 15,4 miliarde lei cheltuieli suplimentare, 5,4 miliarde lei se duc la cheltuieli de personal, din care 4,5 miliarde înseamnă reîntregirea salariilor bugetarilor, 0,9 miliarde lei înseamnă punerea în plată a unor hotărâri judecătoreşti executorii privind drepturi salariale tranşate, aşa cum au fost prevăzute în actele normative în vigoare. Cu 3,1 miliarde lei cresc cheltuielile de bunuri şi servicii (...) Asistenţa socială şi creşterea pensiilor reprezintă 2,9 miliarde lei şi cofinanţarea pentru fonduri europene creşte la patru miliarde lei", a explicat ministrul delegat pentru Buget.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut (PIB) de 623,314 miliarde lei, o creştere economică cu 1,6% faţă de 2012, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.