Bugetul pe 2012, dezbătut în comisiile parlamentare de specialitate
Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pentru 2012 a intrat, luni, în dezbaterea comisiilor de specialitate.
Articol de Angela Bârgoan şi Simona Mihăescu, 04 Decembrie 2011, 19:05
UPDATE Senatorii şi deputaţii din comisiile de apărare au aprobat bugetul Ministerului Apărării, iar parlamentarii din comisiile pentru administraţie publică au aprobat bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Şi bugetul Ministerului Agriculturii a fost aprobat cu un amendament care vizează majorarea cu un miliard de lei sumelor alocate iniţial de guvern.
Totodată, au fost avizate în forma trimisă de guvern sau cu amendamente sumele destinate Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General sau Consiliului Superior al Magistraturii.
Parlamentarii au respins, însă, bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate.
Ministerul Educaţiei a primit 20 de miliarde de lei, însă ministrul de resort, Daniel Funeriu, consideră că suma asigură plata salariilor angajaţilor din sistem şi acoperă cheltuielile sociale.
Miniştrii de resort , care au asistat la dezbateri , au declarat că deşi bugetele alocate sunt mai mici decât şi-ar fi dorit , vor încerca să căuta soluţii alternative de finantare , inclusiv prin atragerea de fonduri europene.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, declara în faţa senatorilor şi deputaţilor din comisiile de administraţie publică, prezentând bugetul alocat ministerului său, că bugetul este mai mic cu 11% faţa de cel din 2011.
Elena Udrea a recunoscut că este insuficient, dar a adăugat că soluţia pentru ca investiţiile să meargă mai departe este atragerea de fonduri europene.
"11% mai puţin faţă de bugetul rectificat pe 2011, dar încercăm să atragem pe de o parte parteneri privaţi pentru proiectele pe care le avem, pe de altă parte găsim soluţii de finanţare noi aşa cum a fost PNDI. Încercăm să ne descurcăm cu bugetul pe care îl avem. Două domenii importante de care se ocupă acest minister, construcţii şi turism ambele cu creştere în 2011, sperăm ca şi în 2012 să putem continua să producem creştere în economie, atât în construcţie cât şi în turism" a declarat Elena Udrea.
După dezbateri, comisiile reunite au avizat bugetul Ministerului Dezvoltării.
Comisiile de Politică Externă de la Senat şi Camera Deputaţilor au aprobat, luni, bugetul Ministerului de Externe pentru anul viitor.
Şi în 2012 diplomaţia românească este afectată de austeritate, în schimb, au crescut fondurile nerambursabile şi sponsorizările care vor veni la minister.
Ponderea efectivă a bugetului Ministerului de Externe din totalul bugetului de stat este de 0,00048 la sută.
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat că în a doua jumătate a anului viitor va fi nevoie de o rectificare bugetară pentru buna funcţionare a Ministerului de Externe.
Comisiile de specialitate vor aviza bugetele ministerelor şi instituţiilor publice, iar comisiile reunite de buget-finanţe vor întocmi până pe 11 decembrie raportul în cazul celor două proiecte.
Parlamentarii au putut depune amendamente la cele două proiecte până duminică, la ora 16,00.
Opoziţia a înaintat peste 8.000 de amendamente ce vizează, printre altele, scăderea CAS, reducerea TVA şi blocarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.
Reamintim că Guvernul a adoptat, pe 25 noiembrie, proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, întocmite pe o creştere economică estimată la 2,1% şi o ţintă de deficit de 1,9% din PIB.
Emil Boc: Modificările propuse de opoziţie ar majora deficitul cu 3,8 procente
Potrivit șefului Executivului, propunerile formulate de către PSD și PNL ar impune fonduri suplimentare de 5,2 miliarde euro, în condiţiile în care toate ţările Uniunii Europene pregătesc programe de austeritate.
"Opoziţia ne propune nişte măsuri care ar duce la majorarea deficitului cu 3,8 procente, ceea ce înseamnă 5,2 miliarde euro de adus în plus. Preferăm stabilitate în loc de iresponsabilitate şi aventură. Domnii Ponta şi Antonescu nu văd că în Uniunea Europeană nimeni nu mai vorbeşte limba populismului, a deficitelor mari. Parcă cu dinadinsul vor răul acestei ţări doar cu scopul de a obţine nişte voturi în plus", a afirmat, la TVR, premierul Emil Boc.
PSD: Peste 6000 de amendamente
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că parlamentarii PSD au depus până în prezent 6.000 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2012.
Principalele modificări propuse de PSD vizează reducerea CAS cu 10%, reducerea eşalonată a TVA până la revenirea la 19%, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie şi menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.
Pentru suplimentarea fondurilor la buget PSD propune reducerea cu 50% a cheltuieilor cu bunuri şi servicii, suspendarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, interdicţia folosirii fondului de rezervă al Guvernului pentru alocări de sume către primării în alte situaţii decât cele de urgenţă, menţinerea contribuţiei la pilonul 2 de pensii şi stimularea atragerii de fonduri europene.
PNL: Aproximativ 2200 de amendamente
Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a anunţat, duminică, că parlamentarii PNL au depus circa 2200 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2012.
Potrivit programului stabilit de Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului, proiectele urmează să fie discutate în plenul Parlamentului începând cu 12 decembrie.