Bugetul intră în dezbaterea Parlamentului
Proiectul bugetului de stat prevede cheltuieli mai mari decât anul trecut pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, dar şi o mai bună colectare a veniturilor.
Articol de Radio România, 28 Ianuarie 2013, 08:23
Proiectul Legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 intră în dezbaterea comisiilor parlamentare.
Audierea miniştrilor în comisiile de specialitate pentru fiecare minister în parte, de luni şi până miercuri, reprezintă prima etapă în calendarul parcurs la parlament de proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 pentu a fi adoptate, informează redactorul RRA, Mihaela Dragomir.
Dezbaterile se vor muta începând de joi şi până luni, 4 februarie inclusiv, în Comisiile reunite de buget-finanţe ale celor două camere.
Proiectele vor intra în dezbaterea plenului reunit din 5 februarie şi vor fi adoptate cel târziu sâmbătă, 9 februarie, a precizat pentru RRA preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, liberalul Dan Radu Ruşanu.
Odată adoptat de Parlament, proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 sunt trimise spre promulgare la şeful statului şi mai apoi publicate in Monitorul Oficial.
Bugetul "antidezvoltare"
Numindu-l un "buget antidezvoltare", PDL a anunţat că va "bombarda" bugetul cu amendamente.
Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a declarat că parlamentarii democrat liberali au depus peste 10.000 de amendamente la Legea bugetului de stat.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, declara într-o emisiune televizată, săptămâna trecută, că bugetul de stat de anul acesta este pentru prima dată în ultimii ani un buget de dezvoltare şi a fost agreat de instituţiile financiare internaţionale.
Mai mulţi bani pentru salarii şi pensii
Proiectul bugetului de stat prevede cheltuieli mai mari decât anul trecut pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, dar şi o mai bună colectare a veniturilor.
Proiectul de buget pe 2013 este fundamentat pe o creştere economică de 1,6%, o inflaţie medie anuală de 4,3% şi un deficit de 2,1% din Produsul Intern Brut, la un curs leu-euro de 4,5, informează redactorul RRA, Victor Gheorghe.
Guvernul va cheltui în 2013 cu 15,4 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, în condiţiile reducerii deficitului bugetar.
Pensia medie creşte la 795 de lei, iar salariul minim creşte în două etape, la 750 de lei de la 1 februarie şi la 800 de lei de la 1 iulie.
Ce se întâmplă cu impozitele?
În plan fiscal, se vor face unele modificări, cum ar fi limitarea cheltuielilor cu amortizare, impozitul simplificat de 3% pentru firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro, creşterea accizelor la bere cu 10%.
De asemenea, se vor introduce impozitul suplimentar pentru dereglementarea sectorului gazelor naturale şi o taxă specială pentru exploatarea resurselor, altele decât gazele naturale.
Tot prin proiectul de buget pe 2013, Guvernul îşi propune să ajungă la o rată de absorbţie a fondurilor nerambursabile, până la finele lui 2015, în intervalul 50%-80%.
Proiectele de infrastructură, care primesc în 2013 cele mai mari finanţări, sunt reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria şi autostrada Orăştie-Sibiu.