Bugetul de stat, în analiza partidelor parlamentare
Guvernul a construit bugetul pe anul viitor bazându-se pe venituri cu peste trei miliarde şi jumătate de lei mai mari decât în acest an.
Articol de Radiojurnal, 11 Decembrie 2015, 08:44
Executivul anticipează însă şi cheltuieli mai mari cu aproximativ 13 miliarde de lei, care ar urma să asigure inclusiv măsurile de relaxare fiscală aprobate deja de guvern şi parlament.
Calculele au fost făcute pe baza unei creşteri economice estimate la 4%, fără a depăşi deficitul maxim de 3% din Produsul Intern Brut, admis de Uniunea Europeană.
PSD se declară mulţumit de buget, pentru că respectă proiecţia fostului guvern în privinţa relaxării fiscale şi a creşterii economice, după cum a declarat la Radio România Actualităţi deputatul Doina Pană.
"Bugetul pentru noi mi se pare bun, adică în proporţie foarte, foarte mare respectă ceea ce a proiectat Guvernul Ponta, care înseamnă, pe de o parte, o relaxare fiscală, deci ca să dea o gură de oxigen, încât să ne dezvoltăm şi în acelaşi timp, să se simtă şi în buzunarul cetăţeanului. La noi a fost o discuţie mare în partid legat de creşterea salariului minim, dar colegii au înţeles până într-un final că nu are nici o legătură cu bugetul, pentru că printr-o hotărâre de guvern se hotărăşte salariul minim", a declarat Doina Pană.
Şi liberalii consideră construcţia bugetară drept satisfăcătoare,.
Ei au admis că sunt posibile mici ajustări în dezbaterile din comisii, fără modificări de fond.
"Am studiat în aceste două zile proiecţia de buget. În mare parte este satisfăcătoare. (...) dar reprezentanţii PNL poate vor face la momentul dezbaterii în comisii anumite amendamente, dar nu vor face amendamente de fond care să schimbe filozofia bugetară, să schimbe modul de alocare în marile direcţii, evident. Mă aştept să fie anumite discuţii legate de proiectele locale, a afirmat deputatul PNL , Mihai Donţu.
La rândul lor UDMR şi ALDE pledează pentru alocări substanţiale în domeniul investiţiilor, precum şi pentru creşterea salariului minim, ca principale coordonate ale dezvoltării economice.