Bugetul, aprobat pe articole
După ce au aprobat textul Legii bugetului, Comisiile reunite de buget ale Parlamentului discută banii alocaţi ministerelor.
Articol de Iulia Gherman, 18 Decembrie 2010, 09:54
Comisiile reunite de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, pe articole, proiectul bugetului de stat pentru 2011, fără nicio modificare esenţială faţă de forma propusă de Guvern.
Discuţiile au vizat doar textul legii, iar Comisiile nu au aprobat nici unul din cele peste 370 de amendamente propuse de opoziţie.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe reiau, sâmbătă dimineaţă, dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2011, după ce au adoptat, vineri, bugetele a 20 de instituţii centrale.
Discuţiile de sâmbătă vizează banii alocaţi ministerelor.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la lucrările din Comisii, a menţionat că România are nevoie de adoptarea acestei legi până la sfârşitul anului pentru a putea primi următoarele tranşe din împrumutul de la FMI şi Uniunea Europeană.
El a precizat că obiectivele bugetului, construit pe o creştere economică de 1,5%, vizează, în principal, consolidarea fiscală, reducerea deficitului şi creşterea investiţiilor.
"Am înregistrat o creştere cu peste 15% la TVA, după majorarea TVA-ului de la 19% la 24%. Avem rezultate foarte bune şi la accize. Am fost foarte prudent la impozitul pe profit, că multe firme trebuie să-şi recupereze pierderile fiscale, odată cu eliminarea impozitului minim", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
"Bugetul este nerealist"
Opoziţia apreciază că bugetul, care nu are avizul Consiliului Economic şi Social, este unul nerealist prin supraevaluarea veniturilor.
"Acest buget nu este consecinţa unor rigori de disciplină financiară, ci este o victorie a grupurilor de interese", susţine social-democratul Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, din Camera Deputaţilor.
Comisiile parlamentare au termen până duminică să finalizeze rapoartele privind bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat, urmând ca acestea să intre, de luni, în dezbaterea plenului.