Bugetul, aproape gata
Comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor s-au reunit, vineri, pentru a dezbate şi aviza anexele la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012 reprezentând bugetele principalilor ordonatori de credite.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Decembrie 2011, 11:23
UPDATE - Proiectul de buget pentru anul viitor a fost adoptat de comisiile de specialitate reunite, cu 20 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două "abţineri".
Anterior, senatorii şi deputaţii au aprobat cu largă majoritate de voturi bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Potrivit ministrului de resort, Elena Udrea, 110 milioane de lei din bugetul alocat instituţiei pe care o conduce vor fi folosiţi pentru construcţia de locuinţe ANL şi 35 de milioane de lei pentru construcţii de locuinţe sociale.
Elena Udrea a lansat şi ideea necesităţii unui parteneriat public-privat pentru rezolvarea problemelor de pe plan local.
Bugetul Ministerului Muncii pe anul 2012 a fost avizat prin vot la şedinţa comună a comisiilor de buget-finanţe ale Camerei şi Senatului.
Potrivit ministrului Sulfina Barbu, varianta propusă de guvern prevede un buget de 32 de miliarde de lei, care a luat în calcul un salariu minim de 700 de lei.
Opoziţia a acuzat guvernul că ar fi încălcat legea atunci când a stabilit salariul minim fără să emită un act normativ în acest sens.
"Aveţi obligaţia să construiţi bugetul pe normele în vigoare, şi această normă nu există, cu 700. Va fi", a comentat deputatul PSD, Ştefan Viorel.
Tot vineri, comisiile de finanţe vor analiza şi supune votului banii alocaţi ministerelor Turismului şi Transporturilor, urmând ca luni, 12 decembrie, proiectul bugetului de stat şi cel asigurărilor sociale să intre în dezbaterea plenului celor două camere parlamentare.
De altefel, vineri au loc ultimele discuţii, majoritatea bugetelor ordonatorilor de credite fiind deja avizate de comisiile reunite.
Opoziţia a înaintat peste 8.000 de amendamente la aceste proiecte, amendamente ce vizează, printre altele, scăderea CAS, reducerea TVA şi la blocarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, niciun amendament nu a fost adoptat.
Guvernul a adoptat, pe 25 noiembrie, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, cu estimări de creştere economică de 2,1% pe anul 2012 şi o ţintă de deficit de 1,9% din PIB.
Ministrul finanţelor susţine că buget este realist
Gheorghe Ialomiţianu, a precizat, marţi, în faţa comisiilor parlamentare de specialitate, că bugetul pentru anul viitor este unul realist, bazat pe o politică prudentă, care ţine cont de ceea ce se întâmplă în zona euro şi în afara acesteia.
Documentul prevede menţinerea salariilor şi a pensiilor la nivelul anului 2011, o majorare a cheltuielilor pentru investiţii de la 36,1 la 38,1 miliarde de lei şi nu indică nici o majorare de taxe şi impozite.
"Potenţialul de creştere economică pentru 2012 se bazează pe industrie, o creştere medie de 2,7%, construcţiile - 3,9%, serviciile - 1,6%. Acest potenţial de creştere se bazează, în cea mai mare parte, pe investiţiile efectuate din bugetul din stat, România situându-se printre primele ţări din Uniunea Europeană privind alocaţia banilor pentru investiţii", a spus Ialomiţianu.