Bugetul alocat Educaţiei stârneşte nemulţumiri
Atât ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, cât şi sindicatele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de proiectul de buget şi cer alocarea a 6% pentru Educaţie.
Articol de Cristina Iliescu, 22 Noiembrie 2013, 08:37
Ministrul de resort, Remus Pricopie, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nivelul bugetului pentru învăţământ.
"Sperăm să avem o execuţie de peste 3,20% în 2013 şi să vorbim în 2014 de un planificat de aproximativ 3,4%. Dacă ne uităm pe celălalt grafic, cu plata cadrelor didactice în Europa, evident că nu mă face să mă simt confortabil în poziţia de ministru al educaţiei la Bruxelles când se prezintă o astfel de cifră", a spus Pricopie, prezent la o dezbatere pe tema educaţiei.
Sindicaliştii din Educaţie critică vehement proiectul de buget, care, în opinia lor, nedreptăţeşte sistemul de învăţământ din România.
Ei cer în continuare alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru Educaţie şi spun că speră în continuare să primească această sumă la viitoarele rectificări.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, avertizează că la nivel european România se află printre ultimele ţări în privinţa sumelor alocate pentru educaţie.
"În cea mai mare parte, problemele acute ale învăţământului, ca să poată fi rezolvate, au nevoie de bani. În ciuda faptului că educaţia a fost decretată prioritate naţională şi ştim foarte bine că în fosta lege şi în actuala lege există un articol de lege care spune că educaţia trebuie să primească 6% din Produsul Intern Brut, din păcate lucrurile sunt departe de acest deziderat. Învăţământul a fost din nefericire constant subfinanţat", a spus Simion Hăncescu.
În prezent sindicatele strâng semnături pentru blocarea anului şcolar prin declanşarea unei greve generale în primăvară.