Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bugetele mai multor ministere au fost aprobate. SIE cere bani mai mulţi

Bugetele mai multor ministere, pentru anul 2013, au primit aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite. SIE a cerut Comisiei aprobarea unui buget mai mare decât cel propus de Guvern.

Bugetele mai multor ministere au fost aprobate. SIE cere bani mai mulţi

Articol de Flori Doman, 29 Ianuarie 2013, 15:03

UPDATE Proiectul bugetului pe 2013 al Ministerului Educaţiei a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare de învăţământ, fiind aprobate şase amendamente la variantă propusă de Guvern.

Bugetulul a fost avizat cu 21 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

Din cele peste 2.000 de amendamente la proiect, au fost aprobate şase, restul fiind respinse.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, aprobarea tuturor amendamentelor ar fi însemnat pentru buget un efort suplimentar de peste şapte miliarde de lei.

Dintre amendamentele acceptate, trei vizează proiecte de cercetare, unul se referă la titularizare, un altul prevede degrevarea directorilor de grădiniţe de funcţia didactică, iar un alt amendament vizează achiziţia de microbuze şi autobuze. Amendamentul legat de titularizare prevede ca un cadru didactic care a luat minimum nota 7,00 la concursul din 2012, dar nu a fost repartizat, să poată primi post anul acesta.

Ministerul Educaţiei Naţionale are alocaţi pentru 2013 peste 8,5 miliarde lei, în creştere cu 6,59 la sută faţă execuţia bugetară de anul trecut, potrivit proiectului Legii bugetului pe 2013, prezentat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Astfel, potrivit proiectului, Ministerul ar urma să primească 8.501.390.000 lei, ceea ce înseamnă cu 6,59% mai mult faţă de faţă de execuţia bugetară din 2012, care a fost 7.975.526.000 de lei.

Cheltuielile de personal înregistrează, potivit proiectului, o creştere de 4,19 la sută în 2013, ajungând la 1,123 miliarde lei. În 2012, cheltuilile de personal au fost de 1.078.381.000 lei.

O creştere semnificativă faţă de sumele cheltuite în 2012 apare la fondul aferent plăţii cu ora, care este mai mare cu 20,18% în 2013, ajungând la 20.739.000 lei, faţă de 17.257.000 lei anul trecut. În schimb, indemnizaţiile de detaşare scad cu 21,05 la sută.

Parlamentarii din comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport au mai avizat favorabil, tot marţi, bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului şi cel al Academiei Române.

La bugetul Academiei, a fost aprobată suplimentarea cu 4,5 milioane de lei, pentru conservarea unui corp de clădire.

SIE cere un buget mai mare pentru anul 2013, decât cel propus de Guvern

Serviciul de Informaţii Externe a cerut, marţi, comisiei parlamentare de resort, aprobarea unui buget mai mare pentru anul 2013 decât cel propus de Guvern, solicitarea fiind susţinută de comisie.

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a precizat, la finalul şedinţei comisiei, că a venit cu solicitarea de alocare a unui buget mai mare pentru SIE, suplimentare necesară pentru achiziţionarea de echipamente informatice, ca urmare a învechirii celor în uz.

SIE a avut în 2012 un buget iniţial de 193.946.000 de lei, execuţia preliminată pentru anul precedent fiind de 196.073.000 lei.

Bugetul propus SIE pentru anul 2013 este de 177.615.000 de lei, reprezentând o scădere de 9,41%.

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne, aviz favorabil

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a primit aviz favorabil, marţi, în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu 18 voturi "pentru" şi şase "împotrivă".

"S-a recunoscut realitatea economică şi deci consecinţele acesteia, bugetul restrâns, dar ne-am angajat, aşa cum şi în Guvern am făcut-o, ca la rectificare să asigurăm diferenţele necesare până la sfârşitul anului. Eu sunt optimist", a declarat la finalul dezbaterilor ministrul Afacerilor Interne.

Radu Stroe a spus că s-au depus şi amendamente, dar au fost respinse, pentru că presupuneau nişte costuri suplimentare, pe care bugetul restrâns nu le permite.

Ministrul de Interne a susţinut că nu este mulţumit de această situaţie, dar că este realist, având în vedere etapele pe care România le parcurge din punctul de vedere economic.

La rândul său, preşedintele Comisiei, Corneliu Dobriţoiu, i-a făcut o recomandare ministrului de Interne, spunându-i că ar fi bine dacă 25% din valoarea amenzilor date de poliţişti s-ar duce la bugetul MAI pentru a suplimenta veniturile.

Bugetul Apărării, aprobat în varianta propusă de Guvern

Comisiile reunite pentru apărare au aprobat proiectul de buget pentru anul 2013 pentru Ministerul Apărării Naţionale, membrii celor două comisii însuşindu-şi varianta propusă de Executiv.

MApN ar urma să beneficieze în anul în curs de un buget de 5.642.856 mii de lei, cu aproape 15% mai mare decât cheltuielile făcute de acest minister în anul precedent.

Proiectul de buget a fost aprobat cu 23 de voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă".

La sfârşitul şedinţei, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, întrebat dacă este mulţumit de bugetul alocat ministerului pe care îl conduce, că atunci când este vorba despre bani nu poţi să fii mulţumit niciodată.

"Având în vedere situaţia economică şi situaţia economică mondială, dar şi a României, spre deosebire de anii trecuţi sunt satisfăcut de faptul că am obţinut un buget mai mare decât în anul 2012 şi o alocare mai mare din PIB", a afirmat ministrul.

Ministrul Duşa a precizat că o mare parte din bugetul MApN este destinat cheltuielilor cu personalul, iar o prevedere bugetară "serioasă" este legată de cheltuielile de capital, folosite în parte pentru a acoperi datorii din 2012 şi pentru modernizarea Armatei.

Proiectul de buget al Sănătăţii, avizat

Bugetul Ministerului Sănătăţii propus pentru anul 2013 a primit avizul, fără amendamente, al Comisiilor parlamentare reunite de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 21 de voturi pentru şi cinci împotrivă.

Cinci parlamentari, membri în comisii, au dorit dezbaterea pe fiecare amendament în parte, însă acest lucru a fost respins.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, a precizat că au fost depuse 178 de amendamente depuse, iar dacă acestea ar fi fost adoptate ar fi însemnat o creştere a bugetului MS de câteva zeci de ori.

În context, senatorul Florian Popa a spus că a făcut un calcul şi că în total ar fi trebuit 60 de miliarde de lei, în timp ce Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie doar două miliarde de lei.

Bugetul sănătăţii pe 2013 este mai mare cu 32% comparativ cu cel din 2012, după cum a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Bugetul Ministerului Fondurilor Europene, aprobat

Senatorii şi deputaţii din Comisiile pentru afaceri europene reunite au avizat favorabil, fără amendamente, bugetul Ministerului Fondurilor Europene pe anul 2013, în valoare de 184,092 milioane de lei, în creştere cu 379,24% faţă de anul trecut.

Împotriva avizării favorabile s-au exprimat patru parlamentari.

În timpul dezbaterilor din comisiile reunite, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a referit la creşterile mari constatate faţă de sumele alocate în 2012, explicând că în ce priveşte creşterea sumei alocate cheltuielilor de personal, aceasta a fost posibilă prin apariţia Ordonanţei 19/2012, iar la capitolul Bunuri şi servicii creşterea s-a bazat pe plata unor restanţe la facturi din 2012.

Ministrul a subliniat faptul că şi-a propus ca ţintă pentru finele anului 2013 o absorbţie a fondurilor europene în proporţie de 50%, sperând că în anul 2015 acest nivel va ajunge la 80%.

Comisiile de specialitate au avizat bugetul Ministerului Mediului

Şi bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pe partea de Ape, Păduri şi Piscicultură, pentru anul 2013 a primit aviz favorabil, cu 34 de voturi "pentru" şi trei abţineri, iar şase parlamentari PDL au ieşit din sală, cele 140 de amendamente depuse fiind respinse în bloc de senatorii şi deputaţii Comisiilor parlamentare de specialitate.

Bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice prevede o alocare de 1,96 miliarde de lei pe segmentul "Servicii şi Dezvoltare Publică, Locuinţe, Mediu şi Ape", echivalentul unei creşteri de 7,44% faţă de execuţia preliminată din 2012.

Pentru agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare este prevăzută în bugetul MMSC suma de 101,3 milioane lei, în scădere cu 19,75% faţă de execuţia preliminată din anul anterior, când s-a cifrat la 126,24 milioane lei. Din totalul alocat, peste 18,8 milioane lei merg către cheltuieli de personal, iar 10,17 milioane lei pentru bunuri şi servicii.

În ceea ce priveşte proiectele cu finanţarea prin Fonduri Externe Nerambursabile, cuantumul creşte cu 80,5% comparativ cu anul anterior, de la 3,4 milioane lei la 6,15 milioane lei.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București