Bugetarii vor fi reîncadraţi pe funcţii
Guvernul a stabilit că va exista o lege-cadru pentru salarizarea personalului bugetar, iar pentru punerea în practică a acesteia va fi votată pentru fiecare an câte o lege de aplicare.
18 Noiembrie 2010, 09:03
Personalul bugetar va fi reîncadrat, în 2011, pe aceleaşi funcţii şi, în timp, vor avea loc majorări salariale importante, inclusiv în sănătate şi educaţie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş, după şedinţa de guvern de ieri, la care a fost discutată, în primă lectură , Legea salarizării unitare.
El a mai spus că reducerea de personal în instituţiile statului va continua până în luna decembrie şi că proiecţia legii pentru anul 2011 este făcută pe un total de un milion două sute nouăzeci de mii de oameni.
Va exista o lege-cadru pentru salarizarea personalului bugetar, iar pentru punerea în practică a acesteia va fi votată pentru fiecare an câte o lege de aplicare.
În următoarele zile vor exista consultări cu partenerii externi, urmând ca forma finală, agreată cu aceştia, să fie aprobată, luni, într-o nouă şedinţă de guvern.
Potrivit ministrului muncii, Ioan Botiş, în 2011, bugetarii vor fi reîncadraţi pe funcţii prin echivalare.
"Practic, la muncă de acelaşi tip, vor fi încadraţi pe aceeaşi funcţie şi va fi o salarizare legată direct de funcţia pe care o are pe acea treaptă. În sănătate, în învăţământ, în multe cazuri salariile au o creştere consistentă. Deci aş spune, până la urmă, că vom recupera în mod constant în următorii ani şi vom creşte salariile în măsura în care economia ne va permite, dar ceea ce am statuat noi prin legea-cadru duce la o creştere totală, salarială în timp de peste 43%", a spus Botiş.
Precizând că încă se negociază cu partenerii externi nivelul salariului minim pentru anul viitor, ministrul muncii nu a negat, dar nici nu a confirmat valorile vehiculate.
Surse guvernamentale au declarat pentru postul nostru de radio că, anul viitor, salariul minim ar putea fi de 670 de lei, ia creşterea salariilor în cazul bugetarilor ar urma să fie de 15%.
Preşedintele Traian Băsescu a fost şi el prezent la discuţiile din prima parte a şedinţei Guvernului, prilej cu care i-a avertizat pe miniştri că e necesară o politică prudentă, prin care să fie împiedicată creşterea datoriei guvernamentale.
Europa este încă în criză şi se prefigurează "intrarea în derapaj" şi a altor state, din cauza datoriilor guvernamentale, a spus preşedintele.
Guvernul urmează să asume răspunderea pe Legea salarizării unitare, cel mai probabil luni, spune ministrul Gheorghe Ialomiţianu.