Bugetarii cu venituri mici vor primi majorări salariale din 2011
Salariaţii de la stat cu venituri cuprinse între 600 şi 800 de lei ar putea beneficia de majorări salariale cu 20 la sută de la anul , potrivit unui proiect de lege al salarizării unitare.
Articol de Anda Marin, 24 August 2010, 10:05
Premierul Emil Boc afirmă că legea salarizării unitare trebuie să fie finalizată, deoarece fără ea nu poate fi întocmit bugetul, principiul pe care se merge fiind că acei salariaţi care au pierdut 25% din salariu, să recupereze o parte anul viitor.
Reprezentanţii Executivului au avut o rundă de negocieri cu sindicatele unde au prezentat două proiecte privind salarizarea în sistemul bugetar, care prevăd pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse între 1 şi 20.
Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că bugetarii care au venituri cuprinse între 600 şi 800 de lei ar putea beneficia de majorări salariale cu 20%, iar pentru cei care au venituri de peste 2.500 de lei majorarea să fie de un procent.
O parte dintre cei care s-au ridicat de la masa negocierilor vorbesc despre o nouă rundă, vineri.
Chiar primul-ministru Emil Boc a anunţat că într-o astfel de zi de vineri va exista o întâlnire trilaterală, având ca pioni principali pe reprezentanţii guvernului, pe cei ai sindicatelor şi pe cei ai patronatelor.
De altfel, premierul a estimat chiar că în acest context se va stabili si cuantumul salariului minim.
De cealaltă parte însă, există voci care atrag atenţia că următoarea rundă a negocierilor ar putea fi peste două săptămâni.
Negocieri marcate de nemulţumiri
Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România, CNSLR "Frăţia", Marius Petcu vede în aceste negocieri o capcană, iar preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, puţin mai plastic, opinează că lupta pentru a reveni la un nivel de salarizare similar cu cel de dinaintea operării reducerii cu 25% este asemănătoare unei fugi spre Fata Morgana, deci o iluzie.
Concret, Ministerul de Finanţe şi cel al Muncii vor trebui să pregătească până la o întâlnire ulterioară cu sindicatele alte propuneri, pentru că cele de marţi nu au fost acceptate.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc spune că de finalizarea legii salarizării unitare depinde însuşi bugetul pe 2011, aşa că participanţii la negocieri ar trebui să se pună de acord mai repede.
Şeful guvernului vorbeşte şi despre faptul că principiul de bază al noii legi vizează recuperarea unei părţi din scăderea de 25% operată în 2010.
"Principiul de bază al legii de la care pornim este acela că cei care au pierdut prin diminuarea cu 25% vor recupera o parte din bani în 2011, după principiul că cei cu salarii mici vor recupera un pic mai mult, cei cu salarii mai mari vor recupera mai puţin", a spus Emil Boc.
Problema este însă că aceste majorări graduale propuse de reprezentanţii guvernului ar trebui să pornească de la un salariu minim de 640 de lei, nu de la cel asupra căruia s-au operat reducerile din luna iulie a acestui an, lucru cu care sindicaliştii nu sunt de acord, aşa că negocierile vor continua.