Buget adoptat cu "scântei" la Primăria Capitalei
Bugetul Primăriei Capitalei pe 2013, în valoare de 3,8 miliarde lei, a fost adoptat, cu două amendamente ale grupului majoritar USL.
Articol de Flori Doman, 27 Aprilie 2013, 18:03
Bugetul Capitalei a fost aprobat de Consiliul General, cu aproximativ 80 de modificări, propuse, sâmbătă, în şedinţă, de consilierii USL. Aleşii PDL din consiliu au părăsit sala înainte de vot, iar cei ai PP-DD s-au abținut.
Discuţiile privind proiectul de buget al Capitalei, în şedinţa de sâmbătă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, au început prin citirea, timp de două ore, a unei liste cu modificările propuse de consilierii USL.
În cea mai mare parte, modificările constau în trecerea unor sume de bani de la un capitol bugetar la altul.
Astfel, s-a propus suplimentarea bugetului RATB cu 30 de milioane de lei; a bugetului RADET, cu 60 de milioane de lei; diminuarea bugetului Clubului Sportiv Municipal, cu 5 milioane de lei; precum şi majorarea alocaţiei de hrană, cu 2,9 milioane de lei, pentru persoanele asistate.
O altă modificare constă în suplimentarea veniturilor bugetului local cu suma de 82,9 milioane de lei, reprezentând bani din amenzi, concesiuni şi închirieri de spaţii şi alte venituri.
Modificările aduse proiectului de buget au fost grupate în două amendamente, pe care consilierii generali ai USL le-au votat, ulterior votând şi proiectul de buget.
Consilierii PDL nu au votat bugetul și au părăsit sala
După citirea modificărilor propuse, consilierii PDL au anunţat că nu vor vota nici amendamentele, nici proiectul de buget şi s-au retras din sala.
"Grupul PDL nu va vota acest buget pentru că asistăm la o luptă între primarii a două sectoare ale Capitalei şi primarul general", a declarat, la prezidiu, reprezentantul consilierilor PDL.
De asemenea, reprezentantul grupului PP-DD din CGMB a luat cuvântul înainte de votarea proiectului de buget, precizând că membrii acestei formaţiuni se vor abţine.
Oprescu: Nu voi executa un buget comandat
Încă de la începutul discuţiei privind bugetul Capitalei, Sorin Oprescu s-a adresat consiliului: "Avem două posibilităţi - prima de a merge împreună, şi, a doua de a ne aşeza de o parte şi de alta a baricadei".
Sorin Oprescu a subliniat că, indiferent ce vor vota consilierii, el nu va executa un buget comandat.
"Dumneavoastră votaţi orice. Dar dacă credeţi că eu voi executa vreun buget comandat, dintr-o mulţime de motive, atunci înseamnă că sunteţi de acord cu aceste malversaţiuni aduse bucureştenilor", le-a spus primarul consilierilor municipali.
Edilul-şef a arătat că este de acord cu suplimentarea alocaţiilor bugetare pentru RATB - care au crescut de la 390 la 420 milioane lei, iar la RADET cu 60 de milioane lei -, dar a precizat că nu acceptă celelalte modificări care ar putea împiedica Bucureştiul să funcţioneze.
Oprescu mai spune că, dacă bugetul nu va putea fi executat în forma adoptată de către CGMB, atunci îl va ataca în instanţă şi va trebui făcut un nou buget.
"Amendamentele prezentate schimbă filosofia bugetului. Aveţi la îndemână votul. Dacă acest buget nu se închide, o să fie nevoie de prezenţa dumneavoastră şi de reprezentarea altui buget. Este un buget paralel. Rămâne ca luni să avem o concluzie de la partea de analiză a bugetului, de la executiv. Dacă el nu se închide, probabil că marţi o să avem o şedinţă de îndată pentru a repara ceea ce este de reparat. Există două posibilităţi - fie să votaţi bugetul aşa cum este el acum, fie să ne situăm de-o parte şi de alta a unei tranşee", le-a spus edilul-şef consilierilor generali înainte de vot.
Oprescu: Acest buget nu poate să fie funcţional
După adoptarea bugetului, Sorin Oprescu a arătat că nu a înţeles prea mult din acesta.
"Ceea ce aţi înţeles din bugetul paralel, făcut pe picior în baie, asta am înţeles şi eu. Două lucruri mi-au atras atenţia: nu se respectă legea şi au fost luaţi banii de la investiţii care sunt pe cale de terminare. În aceste condiţii, veţi primi toate observaţiile după analiza bugetului propus, pentru că este un buget paralel, care s-a născut spontan astăzi dimineaţă, la comandă politică, şi care nu face altceva decât să distrugă toate domeniile de activitate", a susţinut el.
În opinia primarului general, acest buget nu poate să fie funcţional. Cât priveşte amendamentele aprobate, el a spus că le-a văzut numai pe primele care au fost discutate şi aprobate cu şeful Comisiei buget-finanţe.
Potrivit proiectului de hotărâre lansat în dezbatere publică, la jumătatea lunii aprilie, de municipalitate, bugetul general al Capitalei pentru anul în curs era de 4,52 miliarde de lei, din care 854 de milioane pentru RADET şi RATB.