Buget 2012: Salarii şi pensii cel puțin la acelaşi nivel din 2011
Premierul Emil Boc anunță că salariile şi pensiile vor rămâne, anul viitor, la nivelul lui 2011, dacă rezultatele economice nu vor permite majorarea lor, dar nu vor fi reduse.
Articol de Angela Bârgoan, 26 Noiembrie 2011, 11:56
Bugetul general consolidat pentru 2012 este construit pe o creştere economică medie de 2,1% şi un deficit bugetar de 1,9%.
Veniturile totale sunt estimate la 195, 3 miliarde de lei, iar cheltuielile la 206,5 miliarde.
O inflaţie de 3,4%, o rată a şomajului de 4,5% şi o crestere a exporturilor de 11% sunt celelalte cifre pe care este fundamentat bugetul.
O construcţie bugetară caracterizată de către premierul Emil Boc prin prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă.
De altfel, cea mai substanţială creştere o vor înregistra cheltuielile cu investiţiile, care vor fi suplimentate în 2012 cu două miliarde de lei.
Demajorări ale bugetelor vor beneficia Ministerele Sănătăţii şi Mediului - câte 0,7 miliarde în plus - şi Ministerul Transporturilor - 0,6 miliarde.
La polul opus se află Ministerul Administraţiei şi Internelor, care pierde 1,1 miliarde, faţă de anul acesta, Ministerul Muncii, care pierde 1,3 miliarde şi Ministerul Agriculturii, cu un miliard mai puţin.
Guvernul merge, în 2012, şi pe o politică fiscală prudentă, fără modificări de taxe şi impozite, dar şi fără creşteri de salarii şi pensii.
Şeful Executivului a explicat că o eventuală majorare a acestora depinde de evoluţiile interne şi internaţionale.
”Dacă economia naţională şi dacă vremurile nu se vor înrăutăţi în UE, există această posibilitate, pentru că avem posibilitatea să mergem cu deficitul până la 3% PSA. Repet, dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi şi economia va permite acest lucru. Dacă lucrurile vor merge bine şi vom vedea cu toţii, va exista loc de mai bine pentru toată lumea, dar în acest moment cred că nimeni nu poate promite 100% că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă. Există această posibilitate. Urmează ca ea să fie confirmată sau infirmată de evoluţiile interne şi internaţionale. Acesta este lucrul corect, pe care trebuie să-l spunem românilor”, a explicat primul ministru.
Premierul Emil Boc a mai precizat că absorbţia fondurilor europene constituie un element fundamental, în construcţia bugetului, fiind estimată obţinerea a cel puţin şase miliarde de euro.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat, la rândul său, că Guvernul negociază cu FMI majorarea salariului minim brut de la 670 la 700 de lei, iar principalele surse ale veniturilor, pe care se bazează construcţia bugetară, sunt TVA şi CAS.
Atât proiectul bugetului de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat vor fi transmise, luni, Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare.