Bucureştiul "şi-a îndeplinit obligaţiile" pentru accesul la Schengen
Preşedintele a făcut un apel la guvernele ţărilor UE, să revină la abordarea tehnică a dosarului Schengen, în contextul în care România a dovedit că îndeplineşte toate criteriile legate de obligaţia de apărare a frontierelor Uniunii.
Articol de Oana Bâlă, 21 Ianuarie 2013, 13:27
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti şi despre priorităţile europene ale României, spunând că Bucureştiul şi-a îndeplinit obligaţiile care să-i permită accesul la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.
De asemenea, preşedintele a menţionat chestiunea accesului pe piaţa muncii din ţările care menţin încă restricţii pentru lucrătorii români şi bulgari.
Prezentarea liniilor directoare ale politicii externe a inclus menţionarea relaţiilor cu Rusia, dar şi reluarea angajamentelor României în privinţa parteneriatului cu Statele Unite şi hotărârea de a fi un membru activ al Alianţei Nord-Atlantice.
Evenimentele politice din vara anului trecut au determinat un pas major înapoi pentru România în ceea ce priveşte respectarea standardelor legate de justiţia statului de drept şi a angajamentelor internaţionale, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, care a precizat, totodată, că refacerea credibilităţii şi imaginii ţării noastre pe plan extern reprezintă principala sarcină a Guvernului, pentru acest an.
Şeful statului le-a spus ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, că unitatea spaţiului european nu este desăvârşită din raţiuni politice, pe care unele ţări continuă să le întrebuinţeze pentru blocarea accesului României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
El a făcut, din nou, un apel la guvernele ţărilor Uniunii Europene, să revină la abordarea tehnică a acestui dosar în contextul în care România a dovedit că îndeplineşte toate criteriile legate de obligaţia de apărare a frontierelor Uniunii.
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat şi principalele ţinte ale politicii externe româneşti pentru acest an, amintind Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO, precum şi dezvoltarea unei politici eficace în materie de securitate energetică.
Şeful statului speră că anul 2013 să aducă o nouă dinamică a normalităţii în relaţia cu Federaţia Rusă pe coordonate deja stabilite de cooperarea economică şi şi-a exprimat convingerea că o soluţie în problema transnistreană, care să fie acoperită de păstrarea integrităţii teritoriale şi de respectarea normelor internaţionale, este cheia relaţiilor deschise între Rusia şi România.