Bucureştiul şi 16 judeţe, sub cod galben de ninsori
Şaisprezece judeţe şi Capitala au intrat sub avertizare cod galben de ninsori şi viscol, până miercuri după-amiază.
Articol de Radio România, 26 Noiembrie 2013, 19:13
UPDATE 1 În judeţul Argeş, miercuri în jurul orei 8,00, ningea. Pe toate drumurile naţionale, inclusiv pe autostrada A1, Bucureşti - Piteşti, se circulă în condiţii de carosabil umed.
Pe DN 7 C, Transfăgărăşan, în zona montană ninge. Nu sunt semnalate întreruperi sau blocaje pe niciun drum.
Amintim ca singurul drum din Arges cu circulaţia închisă este DN 7 C, Transfăgărăşan, pe care acum nu se circulă de la Piscu Negru, judeţul Argeş până la Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu. irculaţia pe Transfăgărăşan va fi reluată aici la 1 iulie anul viitor, transmite corespondentul RRA, Constantin Paşol.
UPDATE 2 Temperaturile au scăzut şi în judeţul Constanţa. În acest moment, ninge liniştit în sud-estul judeţului Constanţa.
La Adamclisi, Medgidia şi Cernavoda ninge, iar la Constanţa şi Mangalia plouă.
Până la acest moment, nu au fost înregistrate evenimente rutiere din cauza condiţiilor meteo, transmite corespondentul RRA, Mona Constantinescu.
Adminsitraţia Naţionale de Meteorologie a emis, marţi seara, o avertizare de cod galben pentru judeţele Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Teleorman, Prahova, Giurgiu, Buzău, sudul judeţului Sibiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti.
Şoferii care nu şi-au echipat încă maşinile cu cauciucuri de iarnă sunt pasibili de amenzi, avertizează inspectorul Adrian Creangă de la Centrul Infotrafic.
"Reamintim conducătorilor auto că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate", a spus Adrian Creangă.
În unele zone stratul de zăpadă este de aproape o jumătate de metru.
"Pe DN 7C Transfăgărăşan, în zona montană, ninge. De asemenea, ninge şi pe DN 73 de la Câmpulung, prin Pasul Rucăr-Bran spre Braşov, dar nu există un strat de zăpadă pe carosabil. Singurul drum din judeţul Argeş cu circulaţia închisă este DN 7C Transfăgărăşan, pe care acum nu se circulă de la Piscul Negru, din judeţul Argeş, până la Bâlea Cascadă, în judeţul Sibiu. Tot pe acest drum, în zona cabanei Capra şi Cota 2000, până la Bâlea Lac, stratul de zăpadă este consistent: 54 de centimetri", transmite corespondentul RRA în Argeş, Constantin Paşol.
Salvamontiştii îi atenţionează pe turişti să nu urmeze trasee cu risc în această perioadă şi nici să nu se aventureze, indiferent de tipul de maşină, pe drumuri montane, la peste 1.000 de metri altitudine.
"Traseele turistice sunt închise în zona de gol alpin. Rămân deschise traseele din zona de pădure, zona joasă, unde şi stratul de zăpadă este mai mic. Cei care vor să se bucure de partea sportivă a muntelui, şi anume să urce pe trasee turistice, atunci le trebuie colţari, beţe de schi sau, eventual, cum este cazul în acest moment, rachete de zăpadă, pentru că în momentul de faţă, spre exemplu, deplasarea este foarte anevoioasă din cauza stratului de zăpadă proaspătă, pulver, în care te afunzi mai sus de genunchi şi care face înaintarea destul de greoaie şi obositoare", a spus Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.