Bucureştiul modernizat prin Planul integrat de dezvoltare urbană
Primăria Capitalei a lansat oficial Planul integrat de dezvoltare urbană - zona centrală.
Articol de Alina Dobrinescu, 21 Septembrie 2011, 17:01
Sorin Oprescu a menţionat, miercuri, că valoarea totală a Planului integrat de dezvoltare urbană se ridică la aproximativ 200 milioane de euro şi presupune tot ceea ce înseamnă modernizarea spaţiului public.
"Este vorba de traseu de clădiri, faţade amenajate, utilităţi de servicii noi, proiecte de infrastructură şi proiecte de trafic", a explicat Oprescu.
Prioritizarea acestor proiecte, în număr de 48, se va face imediat după ce acest plan strategic va fi aprobat, a adăugat edilul-şef.
"Acesta a intrat în discuţie publică, pentru a putea să-l îmbunătăţim, după care îl vom prezenta Consiliului General şi odată aprobat vom începe în funcţie de dimensiunile financiare ale fiecăruia dintre proiecte să le dezvoltăm, majoritatea acestora pregătindu-se pentru absorbţia de fonduri europene", a declarat cu acest prilej primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Oprescu a spus că deja o parte dintre aceste proiecte ce sunt incluse în Planul integrat de dezvoltare urbană au fost preluate şi introduse în investiţii anuale de anul acesta, cea mai mare parte dintre ele urmând a fi preluate în investiţiile pentru anul viitor.
Potrivit arhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, acest Plan integrat de dezvoltare urbană este o strategie de dezvoltare pe termen lung care are de îndeplinit o serie de obiective precum reabilitarea centrului Bucureştiului sau a zonelor care au fost afectate de operaţiunile brutale urbanistice din anii '80-'90, dar şi obiective de tipul dezvoltării mediului de afaceri.
"În principiu, se încearcă o negociere corectă între pietoni, automobile, utilizatorul transportului în comun şi biciclist, în aşa fel încât să mulţumim cât mai multă lume", a precizat Pătraşcu.
El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că va fi eliminată circulaţia auto, dar va fi concepută în aşa fel încât să nu mai ocupe spaţiu public.
"Se va realiza un sistem de parcaje de mici dimensiuni care să descongestioneze spaţiul public, vor fi mărite suprafeţele dedicate pietonilor şi bicicliştilor şi, mai ales, vor fi reabilitate din acest punct de vedere, astfel încât pietonul să se simtă foarte bine într-un astfel de spaţiu", a spus arhitectul-şef al Capitalei.
Pătraşcu a precizat că obiectivul central al acestui plan este deocamdată asigurarea unor finanţări europene, dar şi de la bugetul local sau de tipul parteneriatelor public-private.
"Discutăm de toată zona centrală - Piaţa Victoriei până la Parcul Carol pe axa nord-sud şi de la Hala Traian până la Grădina Botanică pe axa est-vest", a explicat Gheorghe Pătraşcu.
Planul integrat de dezvoltare urbană urmăreşte recuperarea unei identităţi urbane pentru centrul Capitalei, recuperarea zonei centrale de la sud de Dâmboviţa, realizarea unui model de transport alternativ durabil, un sistem integrat de parcări în zona centrală, recuperarea spaţiilor publice, regenerarea urbană a cartierelor tradiţionale degradate, dinamizarea activităţilor economice.