Bucureştiul, Maramureşul şi Bacăul, în topul naţional al corupţiei
Bucureştiul, alături de judeţele Maramureş şi Bacău, conduce într-un top naţional al corupţiei alcătuit de Societatea Academică din România şi Coaliţia România Curată.
Articol de Daniela Mănuţă, 15 Aprilie 2015, 14:02
La polul opus, cu cele mai puţine cazuri de corupţie, se situează Sălaj, Mehedinţi, Teleorman şi Botoşani.
Cele două organizaţii au realizat o hartă a corupţiei locale în România, după ce au centralizat datele oficiale ale DNA din ultimii cinci ani.
Din analiză a rezultat că cei mai vulnerabili la corupţie sunt primarii, spune Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România.
"Dacă de uiţi la primari şi mai adaugi şi viceprimarii, vezi că e o catastrofă. Noi alegem oamenii şi procuratura şi cu tribunalele îi bagă la zdup. Lumea continuă să-i aleagă şi de ce continuă să-i aleagă, şi acest lucru este vizibil din baza noastră de date şi din analizele pe care le-am făcut, pentru că oamenii nu au de ales. Deci am găsit o asociaţie semnificativă între numărul de condamnări DNA pe un judeţ şi participarea la vot. Lumea nu se duce la vot şi se duce din ce în ce mai puţin la vot în judeţele foarte corupte. De ce? Pentru că percepe că nu are de ales. Aceiaşi oameni politici se prezintă din partea feluritelor partide şi percepţia este că sunt toţi la fel de corupţi", a arătat Alina Mungiu Pippidi.
Nu există judeţ în România în care să nu se fi semnalat şi judecat măcar un caz de corupţie în ultimii ani, mai arată studiul prezentat azi la Bucureşti, însă doar puţin din cele peste 3.125 de condamnări definitive stabilite de instanţe au constat în pedepse cu executare, mai arată analiza prezentată astăzi.
Harta corupţiei locale va putea fi consultată şi pe internet, pe pagina Coaliţiei România Curată, transmite reporterul RRA, Daniela Mănuţă.