Bucureştiul, ineficient în lupta împotriva corupţiei
Autorităţile române aplică ineficient legislaţia referitoare la lupta anticorupţie, se arată în Raportul Departamentului de Stat pe probleme de drepturile omului pentru 2010, dat, vineri, publicităţii la Washington.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Aprilie 2011, 09:56
Documentul face referire la cazurile Voicu, Ridzi şi Păsat şi menţionează că răspunsul ineficient al autorităţilor la cazurile de mare corupţie a rămas un subiect intens criticat în public.
În raport se mai arată că sistemul judiciar românesc nu se bucură de încredere, fiind perceput ca încet, corupt şi adesea nedrept, iar judecătorii nu sunt văzuţi ca fiind responsabili şi independenţi de interesele politice sau financiare.
Tot în document se menţionează faptul că abuzurile în închisorile româneşti au continuat şi în 2010, agresiuni la adresa deţinuţilor fiind consemnate de mass-media şi ONG-uri.
Departamentul de Stat al SUA arată în raportul său anual privind Depturile Omului, în secţiunea dedicată României, că statul român dispune de pârghiile necesare combaterii corupţiei administrative, însă nu există la nivelul autorităţilor o aplicare eficientă a acestor reglementări, de unde şi existenţa unor cazuri de oficiali, care sunt implicaţi în practici de corupţie cu impunitate.
"ONG-urile continuă să susţină faptul că în niciun caz de corupţie la nivel înalt nu s-au dat verdicte de condamnare la închisoare. Totuşi, numărul verdictelor în dosare care implică infracţiuni de corupţie, dintre care unele de condamnare la închisoare, a crescut semnificativ în timpul anului. Un membru al Senatului, cinci primari, un viceprimar, un procuror şi 22 de ofiţeri de poliţie au fost condamnaţi la închisoare în 2010", se mai arată în raport.
Astfel, în cele 30 de dosare înaintate de DNA în anii anteriori împotriva unor foşti miniştri, adjuncţi ai miniştrilor sau parlamentari,
se apreciază că s-au făcut puţine progrese
"Lipsa progreselor se datorează în unul dintre cazuri unei decizii a Legislativului de a bloca investigaţia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins alte cazuri, iar unele au fost întârziate de invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate sau a altor vicii de procedură de către acuzaţi", menţionează Departamentul de Stat al SUA în raport.