Bucureştiul, în cărţi pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului
Bucureştiul are mai multe avantaje pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, afirmă agenţia Bloomberg, aceasta în condiţiile în care capitala română nu are nici o astfel de instituţie.
Articol de Sorin Moţatu, 02 Octombrie 2017, 09:11
Comisia Europeană a evaluat oficial, în weekend, ofertele, însă nu a întocmit un clasament sau o listă scurtă a celor mai bune candidaturi.
Sunt peste 20 de oraşe europene în cursă pentru a găzdui sediile Agenţiei Europene a Medicamentului şi al Autorităţii Bancare Europene, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.
Agenţia Bloomberg apreciază că răspândirea geografică, unul dintre criteriile folosite la evaluarea Comisiei Europene, se referă la echilibrul între părţile nordice, sudice, estice şi vestice ale Europei, în privinţa stabilirii sediciilor agenţiilor europene, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Acest criteriu face ca oraşele Helsinki, Copenhaga şi Stockholm, care găzduiesc deja o agenţie, să aibă mai puţine şanse să găzduiască încă una, chiar dacă corespund din punct de vedere tehnic.
Consiliul Afaceri Generale va avea, în această lună, o primă dezbatere politică pentru relocarea Agenţiei, iar decizia finală va fi luată în noiembrie, prin vot, de către cele 27 de state membre.
Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, Agenţia atrage mii de experţi la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hotelieri.
Agenţia, care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor în Uniune, poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei.
Guvernul român oferă o clădire de birouri nouă, cu o suprafaţă de peste 27.000 de metri pătraţi, o ofertă specială a companiei Tarom pentru angajaţii şi experţii Agenţiei, dar şi o reţea de transport între sediul propus şi anumite destinaţii din Bucureşti.