Bruxelles-ul caută soluţii pentru salvarea zonei euro
Bruxelles-ul face eforturi de ultim moment pentru a găsi soluţii privind rezolvarea crizei din zona euro.
Articol de Luminiţa Apostol, 22 Octombrie 2011, 15:52
Discuţiile au loc înaintea reuniunii de duminică, a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
Primii adunaţi la masa negocierilor sunt miniştrii europeni de finanţe, după care urmează discuţii între miniştrii de externe şi ai afacerilor europene.
Vineri seara târziu, miniştrii de finanţe din zona euro şi-au dat acordul pentru ca Grecia, ţara cu cele mai mari probleme financiare, să primescă o nouă tranşă de opt miliarde de euro din împrumutul extern aprobat anul trecut.
Potrivit declaraţiilor de sâmbătă ale miniştrilor care participă la discuţii, băncile private trebuie să participe mai substanţial la al doilea plan de ajutorare a Greciei, aşa cum au căzut de acord, de principiu, miniştrii zonei euro, în perspectiva reuniunilor de duminică.
Grecia nu este însă singura problemă a zonei euro, deşi este cea mai arzătoare pentru moment, aşa încât miniştrii de finanţe din toate statele membre ale Uniunii discută acum restul chestiunilor importante, în perspectiva reuniunilor de duminică, a liderilor europeni.
Este vorba în primul rând de recapitalizarea băncilor europene şi despre modalităţile de întărire a Fondului pentru ajutorarea ţărilor din zona euro.
Reamintim că acest fond ar urma ca din 2013 să poată oferi împrumuturi ţărilor cu probleme financiare.
Între măsurile generale de răspuns la criză, trebuie spus că acest fond este considerat un instrument esenţial care ar putea opri propagarea crizei de la Grecia spre ţări precum Italia sau Spania.
Problema în divergenţă aici, între Franţa şi Germania în principal, este prin ce modalităţi să fie făcută mărirea capacităţii de împrumut al fondului pentru a putea face faţă unor eventuale împrumuturi pentru ţări ca Spania sau Italia.
Capacitatea actuală de împrumut a fondului este de 440 de miliarde de euro şi au existat informaţii că se doreşte mărirea sumei la 1.000 de miliarde de euro.
Nu s-a căzut, încă, de acord asupra modalităţilor în care să fie mărită această sumă.
Vor exista discuţii sîmbătă seară , la Bruxelles, între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel.
Înaintea reuniunilor de duminică, vor participa la aceste discuţii şi preşedintele Consiliului European şi cel al Comisiei Europene şi de asemenea, se speră că se va înregistra un compromis al ambelor ţări, dar cu toate acestea, nu sunt aşteptate decizii ferme la summitul de duminică, nici al Uniunii, cu 27 de ţări, nici al zonei euro, al celor 17 ţări.
Motivul este acela că şefii de stat şi de guvern au hotărât să se reîntâlnească miercurea vitoare la un sfat, în special al zonei euro, când să aprobe toate deciziile care vor fi discutate duminică, informează corespondentul Radio România.