Britanicii, îngrijoraţi de afluxul de români şi bulgari
Potrivit Oficiul britanic de statistică numărul muncitorilor români şi bulgari din Marea Britanie a crescut cu 26% în trimestrul al doilea din acest an.
Articol de Simona Mihăescu, 17 August 2013, 10:01
Cifrele emise de Oficiul Naţional pentru Statistică din Marea Britanie arată că 141.000 de muncitori din România şi Bulgaria au fost angajaţi în perioada aprilie-iunie, spre deosebire de cei 112.000 angajati în trimestrul anterior.
Cifrele au fost pubicate în ziarul The Guardian.
Numărul de români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie a crescut cu mai mult de un sfert în trei luni, potrivit cifrelor oficiale, cu 35% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Legile care restrictionează tipul de locuri de munca pe care imigranţii le prestează vor fi relaxate de la începutul anului viitor, în functie de normele UE.
Andrew Green, preşedintele Migration Watch UK, a declarat ca "această creştere de peste o treime a numărului de muncitori romani şi bulgari din ultimul an este una bruscă, în comparaţie cu tendinţele anterioare".
"Acest lucru este în concordanţă cu estimările noastre potrivit carora migraţia netă din România şi Bulgaria va fi de 50.000 de persoane pe an, pentru urmatorii cinci ani", a mai spus Green.
Guvernul britanic a refuzat să estimeze numărul celor care vor veni în Marea Britanie cand piaţa forţei de muncă va deveni complet deschisă celorlalte ţări.
Replica Ministerului Afacerilor de Externe din România
Românii aleg Marea Britanie pentru a munci, nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale, aşa cum a speculat o parte a presei din Regatul Unit, precizează Ministerul de Externe de la Bucureşti.
Instituţia contrazice informaţiile publicate joi, de presa britanică, despre o creştere a numărului de muncitori români, informaţii pe care le consideră speculative şi nefundamentate pe date reale.
Numărul de români care muncesc în Marea Britanie pare să fi crescut, pentru că în intervalul aprilie-iunie anul acesta, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă şi a micşorat timpul de procesare a actelor, explică diplomaţia de la Bucureşti.