"Brâncuşi e al meu", campanie pentru donarea de bani pentru "Cuminţenia Pământului"
Premierul Dacian Cioloş se declară în continuare optimist că românii din ţară şi din diaspora se vor mobiliza şi vor dona banii pentru completarea sumei necesară achiziţionării sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi.
Articol de Petruţa Obrejan, 31 Mai 2016, 07:21
Asta chiar dacă s-au strâns până acum doar aproape 130 de mii de euro din cele şase milioane care trebuie adunate până la sfârşitul lui septembrie.
Mai multe personalităţi s-au alăturat ieri premierului şi ministrului Culturii tocmai pentru a atrage atenţia că este un bun moment să ne arătăm solidaritatea, chiar cu atât mai important cu cât ne aflăm într-un an electoral, spunea Dacian Cioloş.
Guvernul mizează pe sensibilizarea cât mai multor români care înţeleg că opera trebuie să poată fi admirată liber şi promite transparenţă totală.
"Cuminţenia Pământului", una dintre cele mai importante opere ale lui Constantin Brâncuşi, poate fi un test pentru poporul român, spunea astăzi actriţa Oana Pellea, unul dintre ambasadorii campaniei "Brâncuşi e al meu".
Este important ca această operă să rămână la vedere, mai ales că sculptorul a vrut să doneze întreaga sa creaţie poporului român, a mai spus Oana Pellea.
"Cred, sper că suntem în stare de a face acest pas, a fi împreună, de a înclina o frunte faţă de un geniu universal, care avem privilegiul de a fi român, şi a ne demonstra că merităm un Brâncuşi. Ar fi şi un mare semnal că putem fi din nou împreună!", a îndemnat actriţa.
Premierul Dacian Cioloş a vorbit din nou despre importanţa solidarizării în jurul acestei opere unice, care face parte din sensibilitatea românească şi care trebuie să rămână accesibilă tuturor.
Premierul a explicat modul în care s-a ajuns la subscripţia publică, amintind că guvernul anterior a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul statului de preemţiune atunci când opera a fost pusă în vânzare de proprietarii ei.
El a anunţat că donaţiile au ajuns la peste 138 de mii de euro.
"Dincolo de chestiunea de matematică, să spun, între cum se mobilizează această sumă, ni s-a părut că e un moment important în a folosi arta, în a folosi acest proces de subscripţie publică a unei opere de artă, care, din punctul meu de vedere, prin definiţie reprezintă sufletul neamului românesc, mi s-a părut că e important să folosim acest moment ca un moment care să contribuie la construcţia spiritului cetăţenesc colectiv, trecând printr-o asumare a responsabilităţii individuale", spunea Cioloş.
Prin campania "Brâncuşi e al meu" se redeschide, totodată, şi un subiect de natură educaţională, este de părere Corina Şuteu, ministrul culturii.
"În momentul în care despre Brâncuşi vor afla atât de mulţi oameni, în momentul în care instituţiile publice de cultură din România vor avea şi ele o campanie în privinţa achiziţionării "Cuminţeniei Pământului", cred eu că ne vom permite să redeschidem un subiect, să repunem un subiect cultural la o anvergură la care el o merită pe agenda publică şi pe agenda preocupărilor tuturor cetăţenilor", susţine Corina Şuteu.
Actorul Victor Rebenciuc crede că pe lângă importanţa creaţiei sculptorului Constantin Brâncuşi este importantă şi păstrarea acesteia. El a făcut un apel la români să nu fie reţinuţi în donaţii, întrucât totul este un proces transparent.
"Am văzut fel de fel, şi pe Facebook şi pe alte canale, fel de fel de reţineri, de oameni care se gândesc, dar cine ştie ce nenorocire se va întâmpla cu banii ăştia, că opera nu costă atâta. De aia a fost evaluată de nişte oameni care se pricep la evaluări, deci nu se face nimic altceva decât un lucru bun pentru naţia română", a explicat Victor Rebenciuc.