Borbély Károly: Guvernul vrea să anuleze contractele cu "băieţii deştepţi" din energie
Siguranţa sistemului energetic naţional şi problema contractelor "băieţilor deştepţi din energie" au fost subiectele dezbătute, joi, la Radio România Actualităţi de politicieni, precum şi de reprezentanţi ai societăţii civile.
Articol de Alina Dobrinescu, 16 Februarie 2012, 18:56
Deputatul PSD, Iulian Iancu, a afirmat la postul public de radio că problema principală în domeniul energetic românesc este exportul de energie electrică, care "vizează direct siguranţa în funcţionarea sistemului".
Cât priveşte contractele din domeniul energetic, deputatul PSD a explicat că "ele sunt o practică firească în Uniunea Europeană", însă "nimeni vreodată nu s-a gândit că un producător ar fi în stare să îşi dea cel mai improtant produs al lui, adică energia verde, energia ieftină - cum e cazul Hidroelectricii - la limită şi preţul, suma cea mai importantă să o cedeze intermediarului acestuia".
El a afirmat că veniturile care se extrag din sistemul energetic naţional ajung "în mâna unor intermediari", iar producătorul român rămâne cu un profit extrem de mic şi procentul cel mai important din sumă, rămâne intemediarului.
Iulian Iancu: România exportă energie când are mai mare nevoie de ea
Referitor la cantitatea de energie exportată de România, Iulian Iancu a afirmat că "cea mai importantă cantitate de energie se vinde în vârfuri de consum dimineaţa şi seara şi în special în cursul zilei, dar dimineaţa şi seara avem cel mai mare vârf de consum. Atunci această energie pleacă la export, iar noaptea, când scade consumul în România, atunci vedem că noi o avem un oarece import e energie în ţara noastră. Adică se exportă când avem mai mare nevoie de ea şi importăm când avem mai mică nevoie de această energie."
Iancu a spus, de asemenea, că în aceste condiţii sistemul energetic românesc are de pierdut, "iar cel care caştigă tot timpul este intermediarul".
Totodată, deputatul PSD crede că momentul în care s-a deschis piaţa energetică a României este 2005, atunci când piaţa "s-a dus către 57% şi de acolo am ajuns să avem zone ale României cu consumatori care astăzi au zero energie hidro în coşul lor".
De asemenea, Iancu a menţionat în cadrul emisiunii de la Radio România Actualităţi că exportul de energie electrică "nu poate fi întrerupt de către operator, respectiv de Transelectrica, pentru că el avea nevoie de o procedură aprobată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie".
Alexandru Cumpănaşu: Nu înseamnă că dacă există un contract încheiat, el este şi legal
La rândul său, Alexandru Cumpănaşu, direcator al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, susţine că aceste contracte din domeniul energetic au anumite vicii de legalitate.
"Nu înseamnă că dacă există un contract încheiat, el este şi legal", a spus Cumpănaşu.
Cât priveşte legalitatea acestor contracte, Iancu a spus că el a condus o comisie parlamentară care anchetează acest caz şi în acest moment procurorii de la DIICOT analizează documentele.
Iulian Iancu: Contractele din energie nu ar trebui să fie secrete
Răspunzând întrebării realizatorului privind caracterul secret al acestor contracte, deputatul PSD a răspuns că aceste documente "nu are au ce să ascundă", şi deci, nu ar trebui să fie secrete.
Alexandru Cumpănaşu a spus că, într-adevăr, aceste contracte "nu sunt secretizate, sunt confidenţiale".
De asemenea, a mai adăugat Iancu, cei care au încheiat contracte ilegale au avut de-a face cu justiţia.
"Vreau să vă spun că pentru activitatea din 2000 până în 2005 s-a încheiat o anchetă a DIICOT şi s-a încheiat cu un dosar penal care se află pe rolul instanţelor. Ştiu din informaţiile pe care le am că DIICOT îşi continua ancheta pe perioada 2005 până la zi", a completat Iancu.
Iulian Iancu a declarat că "aceste contracte directe trebuiau făcute în avantajul ambelor părţi, dar în mod special în avantajul producătorului", dar "s-a ajuns cu decizia în defavoarea României, pe masa guvernului Boc".
El susţine că Guvernul Boc a aprobat "în mod discreţionar, alocarea energiei electrice ieftine, de la cei mai ieftini producători din România, unei companii de aiurea, pe care au selectat-o ei după nişte criterii neştiute".
Borbély Károly: Guvernul vrea anularea contractelor cu băieţii deştepţi
În cadrul emisiunii a intervenit şi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Borbély Károly, care a spus că, în opinia lui, în momentul de faţă nu există probleme în domeniul energetic naţional.
Borbély Károly a adăugat că în ceea ce priveşte vestitele contracte "cu băieţii deştepţi", "guvernul doreşte să anuleze toate contractele care au fost făcute în perioada trecută".
Secretarul de stat a spus că până la data de 23 februarie Ministerul Justiţiei va decide cum vor putea fi anulate respectivele contracte.
Borbély Károly susţine că "nu este o situaţie simplă" şi că "sunt clauze extrem de solide şi trebuie argumentat foarte bine juridic care este motivaţia principală pentru care aceste contracte să înceteze".