Borbely susţine că politicienii trebuie să pună capăt abuzurilor, inclusiv celor din Justiţie
Liderul UDMR se declară de acord cu respectarea recomandărilor UE în privinţa abţinerii de a comenta deciziile Justiţiei, dar consideră că în anumite cazuri, cum este şi cel al Liceului"Szekely Miko", politicienii trebuie stopeze "abuzurile".
Articol de Raul Matiş, 26 August 2012, 09:07
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri seara, la Festivalul Peninsula, de la Târgu Mures, că în ciuda recomandărilor comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, ca politicienii români să se abţină în a comenta deciziile Justiţiei, aceştia n-au cum să nu comenteze unele decizii ale instanţelor.
Borbely consideră că în acest moment, România trebuie să ţină cont de ceea ce spune Uniunea Europeană, dar mai trebuie şi să pună punct abuzurilor unor instituţii ale statului, fie că este vorba de Justiţie, Procuratură, DNA, Guvern sau Parlament.
"Trebuie să punem la punct ceea ce înseamnă abuzurile unor instituţii ale statului. Dacă sunt abuzuri ale justiţiei, trebuie să le spunem, dacă sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA, trebuie să le spunem. Dacă sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului, trebuie să le spunem", a declarat Borbely.
Borbely Laszlo a făcut aceste afirmaţii pe fondul situaţiei petrecute la Sfântu Gheorghe, unde în urma retrocedării clădirii Liceului "Szekely Miko" Bisericii Reformate, fostul subsecretar de stat Marko Attila şi alte două persoane au fost condamnate la închisoare.
Vicepreşedintele UDMR a arătat că este inadmisibil ca, în 2012, justiţia română să renaţionalizeze o clădire a Bisericii Reformate şi să condamne 3 oameni la închisoare, pe motiv ca imobilul respectiv a fost construit şi din banii populaţiei, nu doar ai bisericii.
Borbely Laszlo a precizat că în data de 1 septembrie, la Sfântu Gheorghe va avea loc un protest împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care l-a condamnat la închisoare pe Marko Attila şi pe celelalte două persoane pentru abuz în serviciu, în cazul retrocedării imobilului.
Mentionăm că, potrivit DNA, Marko Attila – fost secretar de stat la Departamentul de Relaţii Interetnice, Marosan Tamas – avocat din partea Bisericii Reformate şi Silviu Clim – membru în comisia de retrocedare din partea Ministerului Justiţiei au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare "în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal", informează corespondentul RRA.