Bogdan Aurescu: Moldovenii au dat un vot majoritar pentru o orientare europeană
Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, la Chişinău, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Articol de Politica Romaneasca, 01 Decembrie 2014, 14:52
În prima sa vizită externă după învestirea în funcţie ministrul de externe a subliniat importanţa vizitei, în contextul alegerilor parlamentare care au avut loc ieri în ţara vecină, informează Agerpres.
Rezultatul alegerilor arată că moldovenii au dat un vot majoritar pentru o orientare europeană, a declarat azi, şeful diplomaţiei române, opinând că partidele proeuropene ar trebui să formeze majoritatea parlamentară şi să desemneze noul guvern.
La finalul întâlnirii, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa momentului ales pentru efectuarea vizitei, în contextul alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în Republica Moldova.
"În primul rând, este o tradiţie ca prima vizită a ministrului de externe al României să aibă loc la Chişinău. În al doilea rând, este un moment important după alegerile din Republica Moldova, care au avut loc ieri (duminică - n.r.)", a afirmat Aurescu.
Potrivit comunicatului MAE, ministrul Afecerilor Externem a mai avut întâlniri cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.
El a punctat reuşitele înregistrate în 2014 de autorităţile de la Chişinău în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, cu efecte benefice nemijlocite în ce priveşte modernizarea profundă a societăţii şi împlinirea aşteptărilor şi speranţelor cetăţenilor.
Potrivit comunicatului, în continuarea vizitei sale la Chişinău, ministrul afacerilor externe român a fost primit de Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.
Aurescu a subliniat că vizita reprezintă atât o datorie de onoare, imediat după preluarea mandatului, cât şi un prilej extrem de oportun pentru a analiza, împreună cu autorităţile Republicii Moldova, perspectivele care se deschid pentru relaţia bilaterală, după alegerile legislative din 30 noiembrie 2014.
"În acest sens, şeful diplomaţiei române a expus un bilanţ relevant al dialogului politic şi cooperării concrete, fondate pe proiecte de interes comun, în aplicarea Parteneriatului Strategic bilateral instituit în 2010. Cei doi oficiali au fost de acord că iniţiativele în curs, precum şi proiectele de asistenţă lansate în 2014, conturează o agendă consistentă de cooperare bilaterală pentru perioada următoare", se mai spune în comunicat.
Conform rezultatelor parţiale ale alegerilor de ieri din Republica Moldova partidele proeuropene vor deţine 55 din 101 mandate în parlamentul moldovean şi vor putea forma guvernul.
Ele nu au însă majoritatea de 60% plus 1 pentru a desemna şi preşedintele.