Bogdan Aurescu la Izvoru' Mureşului: România, "un model în privinţa minorităţilor etnice"
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat reprezentaţii românilor din jurul frontierelor României şi diaspora prezenţi la deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului.
Articol de Angela Bârsan, 10 August 2015, 14:50
Prezent astăzi la evenimentul care se desfăşoară timp de o săptămână la Izvoru' Mureşului, Bogdan Aurescu a transmis un mesaj în care îi asigură pe românii de pretutindeni că instituţia pe care o conduce face toate eforturile şi demersurile pentru a găsi cele mai potrivite soluţii pentru problemele lor.
Potrivit corespondentului RRA, Aurescu a subliniat, în mesajul său, că este nevoie de reciprocitate în relaţiile bilaterale cu ţările vecine în care traieşte o minoritate românească pentru conservarea şi promovarea identităţii sale etnice, culturale, religioase şi lingvistice.
"România are aşteptări ca măsurile adoptate în acest sens de către aceste state să fie cel puţin similare celor promovate de România în favoarea minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, menite să asigure protejarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a persoanelor aparţinând acestor comunităţi", a transmis Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe al României a mai subliniat că modelul propus de ţara noastră în privinţa minorităţilor etnice reprezintă un factor de stabilitate atât în plan intern, cât şi extern la nivel regional şi este un model de bună practică.
"România are un argument puternic pentru această aşteptare a sa, deoarece a reuşit să genereze un veritabil model de dialog intercultural între minorităţi şi în raporturile lor cu majoritatea. Acest model a fost creat în cursul ultimelor două decenii, în cadrul unui proces complex de aplicare a standardelor în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, care a implicat într-un mod activ şi semnificativ membrii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale care trăiesc în România", a spus ministrul de Externe.
Bogdan Aurescu apreciază că drepturile lingvistice, religioase, accesul la educaţie şi informaţie în limba română sunt esenţiale pentru păstrarea identităţii naţionale a românilor din jurul graniţelor României, protejate de normele de drept internaţional.
În acest context, ministrul de Externe atrage atenţia că de aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevăzute de dreptul internaţional şi de standardele în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, trebuie să se bucure toţi românii de pretutindeni indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor.
"Am fost identificaţi, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectând, însă, aceeaşi radăcină, aceeaşi cultură, aceeaşi limbă, aceeaşi spiritualitate: românitatea", a afirmat Bpgdan Aurescu.
Zeci de lideri din asociaţii ale românilor, alături de personalităţi marcante care trăiesc în jurul graniţelor României şi în diaspora sunt prezenţi, între 10-16 august, la cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, în judeţul Harghita.
Tema centrală a evenimentului este "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO", relatează corespondentul RRA, Angela Bârsan.