BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever
Guvernatorul BNR afirmă că există un un risc sistemic sever în ce priveşte stabilitatea financiară şi acesta se referă la cadrul legislativ incert şi impredictibil.
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Aprilie 2016, 13:49
Ţara noastră rămâne stabilă din punct de vedere financiar, dar riscurile care ar putea conduce la deteriorarea acestei situaţii au crescut faţă de anul precedent, reiese din raportul prezentat astăzi de Banca Naţională a României.
"Faţă de raportul precedent, raportul actual menţine cele şase riscuri identificate atunci, la care adaugă însă două noi: un risc sistemic sever, şi acesta se referă la cadrul legislativ incert - şi, adăugăm noi, impredictibil - în domeniul financiar-bancar, şi mai avem în plus un risc sistemic ridicat - posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever. În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenţia retroactivă în contractele încheiate între bănci şi clienţi. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente, care corectează o parte din problemele semnalate, dar chestiunea de fond o reprezintă, pe de-o parte, retroactivitatea legii, care se menţine, şi pe de altă parte stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ", spune Mugur Isărescu.
Alte riscuri semnalate în raport se referă la posibila modificare a încrederii investitorilor în pieţele emergente şi la criza refugiaţilor, transmite reporterul RRA, Iulian Olescu.