BNR a redus rata dobânzii de politică monetară
Banca Naţională a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 5,25%, la 5% pe an.
Articol de Eugen Coroianu, 02 Iulie 2013, 10:01
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că s-a dat astfel semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite, iar băncile trebuie să vadă că această tendinţă este una de durată, nu doar accidentală.
Eugen Coroianu l-a întrebat pe analistul economic Radu Soviani care crede că vor fi efectele acestei măsuri?
Radu Soviani: În primul rând, este o decizie aşteptată de către piaţă. În al doilea rând, este o decizie salutată de către piaţă. Şi în al treilea rând, şi poate cel mai important, este un semnal de modificare a ratei de dobândă pentru credite şi pentru depozite din partea băncilor comerciale. Concret, cu cât rata de dobândă de politică monetară este mai mică, cu atât rata de dobândă la creditele în lei percepute de către băncile comerciale companiilor sau persoanelor fizice are motive să fie mai redusă. Ceea ce este foarte important de precizat este că aceasta transmisie, respectiv plasare a nivelului de rată de dobândă pentru credite la un nivel inferior celui de dinaintea deciziei Băncii Centrale a României, nu este o transmisie automată, adică am putea să vedem trei luni, şase luni, nouă luni până când rata de dobândă pentru creditele în lei pentru populaţie şi companii va fi redusă cu un pas similar, respectiv 0,25 puncte procentuale. Este o măsură în sensul ieftinirii creditării, dar - atenţie - şi a bonificării mai reduse a depozitelor pentru companii şi pentru persoane fizice, pentru atunci când rata de dobândă-cheie este mai mică şi rata de dobâmdă pentru depozite este modificată în acelaşi sens.
Reporter: Bun, atunci acesta este un lucru care descurajează economisirea şi, implicit, şi acest mod de finanţare a băncilor, nu?
Radu Soviani: Întrebarea dumneavoastră este foarte corectă şi foarte adevărată, pentru că sentimentul meu este că Banca Centrală exact asta vrea să facă într-o anumită pondere, să descurajeze economisirea. În acest momnet, Banca Centrală are o problemă. Cererea în continuare este în scădere şi speră că, reducând ratele de dobândă şi la depozite, mai degrabă persoanele fizice şi companiile vor fi tentate să cheltuiască decât să stea cu banii în depozite. Asta este speranţa Băncii Centrale, în intepretarea mea, şi anume, faptul că banii, în loc să stea în depozite la băncile comerciale, se vor duce spre cosum, spre investiţii. Din punctul meu de vedere, în condiţiile în care criza este încă aici, în condiţiile în care incertitudinea există, atât pentru locurile de muncă de la stat - şi vedeţi recentele anunţuri guvernamentale privind un nou val de restructurări, dar şi pentru locurile de muncă de la privat, astăzi vedem o rată a şomajuluii mai mare decât oricând în ultimii patru ani, 7,5%, asta nu creează certitudine pe piaţa muncii -, deci, mai degrabă, banii vor rămâne în depozite la băncile comerciale, decât să se ducă pe un consum inutuil şi atunci companiile şi persoanele fizice vor prefera un consum amânat. Consumul amânat nu este însă de manieră să deblocheze economia.
AUDIO Interviul difuzat la Radio România Actualităţi