Blocul Naţional Sindical ameninţă cu greva generală
Blocul Naţional Sindical a deschis conflictul de interese la nivel naţional şi începe strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Ianuarie 2011, 12:36
Muncitorii de la Automobile Dacia au protestat, marţi, faţă de prevederile Codului Muncii şi a contractului colectiv de muncă, dar şi faţă de scumpirea carburanţilor.
La miting a participat şi liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin care a explicat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Muncii a refuzat înregistrarea contractului colectiv de muncă în forma negociată cu partenerii sociali.
De asemenea, liderul BNS a spus că Guvernul încearcă să-i păcălească, transmiţând Parlamentului spre aprobare un proiect paralel de Cod al Muncii.
De fapt, partenerii sociali au propus modificări la actualul proiect de Cod al Muncii.
Sindicaliştii resping unele prevederi din noul Cod al Muncii
Liderii sindicali nu sunt de acord cu mai multe prevederi din actul normativ propus de Guvern, printre care modificările referitoare la concediile colective, stabilirea duratei de muncă, preavizul la încetarea contractului şi perioada de probă la angajare.
Sindicatele nu vor să accepte amendamentul referitor la concedierile colective, deoarece această măsură nu presupune o răspundere a angajaţilor în luarea deciziei.
De asemenea, sindicaliştii nu acceptă abrogarea articolului potrivit căruia angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi, timp de nouă luni.
În ceea ce priveşte durata timpului de lucru, Guvernul propune ca în cazul salariaţilor de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă, durata de lucru să nu depăşească opt ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât dacă este prevăzut în contractul colectiv de muncă aplicabil şi dacă o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite din contractul de muncă de nivel superior.
În această situaţie, angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de opt ore.
Sindicatele se opun însă acestei prevederi din Codul Muncii.
În ceea ce priveşte perioada de probă la angajare, Guvernul propune prin proiectul de Cod al muncii 45 de zile pentru funcţii de execuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere.
Sindicatele vor însă ca perioada de probă să nu depăşească 90 de zile în niciunul dintre cazuri.
Propunerile sindicatelor şi patronatelor vor fi analizate de premierul Emil Boc până miercuri, urmând ca acesta să comunice care dintre punctele cuprinse în documentele partenerilor sociali pot fi incluse în noul Cod al Muncii. Totodată, Traian Băsescu a recomandat Guvernului să promoveze cât mai rapid noul cod.