Blaga nu se teme de concurenţă: "Sper să fie depuse patru-cinci moţiuni"
În discursul rostit la Consiliului Naţional de Coordonare al PDL, liderul partidului, Vasile Blaga, a pledat pentru unitate în partid şi pentru reconstrucţia acestuia.
Articol de Simona Mihăescu, 23 Februarie 2013, 13:47
UPDATE Democrat-liberalii au decis că-şi vor alege conducerea partidului pe 23 martie, în prezenţa a 5.000 de delegaţi, la Sala ROMEXPO din Bucureşti.
O altă hotărâre luată de Consiliul de Coordonare a PDL vizează derogarea de vechime pentru cei care candidează la orice funcţie de conducere.
Vasile Blaga şi Elena Udrea şi-au anunţat intenţia de a candida pentru preşedinţia PDL, în timp ce din tabăra reformiştilor numele candidatului va fi cunoscut abia duminică.
Componenţa comisiei de modificare a Statutului PDL a fost adoptată, sâmbătă, de Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.
Din comisie fac parte: Marian Jean Marinescu, Ioan Oltean, Sorin Moldovan, Daniel Buda, Gabriel Andronache, Andreea Paul, Cristina Trăilă.
CNC a mai aprobat şi câteva modificări ale Statutului actual al PDL în ceea ce priveşte conducerea partidului.
Europarlamentarul Cristian Preda a propus ca vicepreşedinţii să fie aleşi în baza unor criterii de specializare care să fie cunoscute dinainte.
Liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a propus, la rândul său, ca în cazul în care vor exista mai multe moţiuni pentru şefia partidului, primele două clasate în funcţie de voturi să dea doi copreşedinţi ai partidului iar moţiunile care obţin peste 10% din voturi să aibă drept de reprezentare în Biroul Permanent Naţional.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă, după încheierea şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare, că speră ca pentru şefia partidului să fie depuse patru-cinci candidaturi şi a apreciat că lucrările reuniunii au dovedit că partidul este unul 'viu'.
"Sunt două intenţii deocamdată şi sper să fie depuse patru-cinci moţiuni. Fiecare dintre colegi se gândeşte", a declarat, liderul PDL, la finalul reuniunii.
Blaga: Trebuie să coalizăm forţele de dreapta
Vasile Blaga a spus, în discursul rostit în cadrul CNC, că e nevoie de toate eforturile pentru coagularea "forţelor de dreapta" şi a susţinut că dacă nu ar fi fost de acord cu formarea Alianţei România Dreaptă, în prezent, i s-ar fi reproşat acest lucru.
"Indiferent cine va conduce partidul pe viitor, va trebui să facem toate eforturile pentru coagularea forţelor de dreapta în jurul nostru. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă nu aş fi contribuit la coagularea ARD-ului? Astăzi probabil că mi-ar fi fost imputat că nu am scos 70%, că nu câştigam alegerile pentru că închideam partidul. Alegerile generale au fost reculul de la referendum. Au fost de departe, nu o spun eu, o spun toţi analiştii, toţi sociologii, cele mai politizate alegeri din istoria României. În alegeri atât de politizate, munca fiecărui candidat, a zecilor de mii de militanţi, a primarilor noştri nu a fost atât de eficientă pe cât ne-am dorit. Aş vrea să le mulţumesc totuşi tuturor celor care au candidat, au muncit la referendum, au candidat la generale, indiferent dacă au intrat sau nu în Parlament", a spus Vasile Blaga.
El a recunoscut că nu a fost mulţumit de rezultatul obţinut de partid la alegerile din 2012, dar consideră că pentru acest rezultat nu se face vinovat PDL-ul.
"Desigur, rezultatul alegerilor generale nu ne-a mulţumit, cum nu ne-a mulţumit rezultatul la alegerile locale. (...) Şi la alegerile locale nu am pierdut pentru că aleşii noştri nu făcuseră ce trebuia, ci pentru că, într-adevăr, a fost un vot politic extrem de dur împotriva noastră", a declarat Blaga.
Liderul PDL a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi dorit să păstreze "poziţiile şi că folosim deplasările în teritoriu pentru a ne întări poziţiile în partid".
"Am început apoi o analiză internă în partid. Din păcate, de a doua zi am fost acuzaţi că dorim să ne păstrăm poziţiile şi că folosim deplasările în teritoriu pentru a ne întări poziţiile în partid', a spus Vasile Blaga.
Preşedintele PDL le-a reamintit apoi colegilor din conducerea CNC acuzele ce i-au fost aduse cu privire la teme precum căderea Guvernului Ungureanu, 'şubrezirea Guvernului Boc', numirea unor preşedinţi interimari de organizaţii,'blaturile de la alegeri', 'fesenizarea PDL'.
"Au stabilit încă din ianuarie unii colegi că partidul acesta este mort. Şi la două săptămâni după depunerea jurământului de către Ponta au repetat exact cuvintele lui Ponta de la validarea Guvernului. Când spui că partidul tău este mort, trec în planul doi orice acţiuni politice ale acestui partid şi au fost destule", a replicat Vasile Blaga.
Preşedintele PDL a lansat un apel pentru unitătate democrat-liberalilor şi pentru reconstrirea partidului.
"Este nevoie mai mult decât oricând de unitatea noastră, numai că aici este o problemă. Nu ajunge numai să o declarăm, trebuie efectiv să o şi transpunem în fapte. Nu trebuie să ne folosim resursele de orice fel pentru a ne ataca pe noi, mai ales pe la spate, pentru a da pe surse, pentru că în acest fel acţiunea noastră politică este sortită eşecului, trece pe planul doi. Facem deliciul presei. Vă spun cu părere de rău, dar despre asta este vorba, trebuie reconstruit în multe locuri de la firul ierbii. Trebuie să înţelegem că adversarii noştri nu sunt în această sală, adversarul nostru este USL şi tocmai de aceea atacurile trebuie concentrate asupra lui. Va trebui de asemenea să promovăm numai oameni care se bat cu USL", a mai spus în discursul său, Vasile Blaga.