Blaga: "Nu cred că aderarea la Schengen este legată de Raportul Comisiei Europene"
Ministrul Vasile Blaga, a declarat, miercuri, cã nu ar fi corect ca evaluãrile europene privind respectarea de cãtre România a angajamentelor pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare sã fie legate de intrarea în spaţiul Schengen.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Iulie 2010, 12:12
Ministrul Administraţiei şi Internelor susţine că Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene conţine şi exagerări şi că nu ar fi corect ca Mecanismul de Cooperare să fie legat de aderarea României la Spaţiul Schengen.
"Raportul Comisiei Europene aratã, într-adevãr, situaţia realã din punctul de vedere tehnic al modului în care ne respectãm angajamentele luate la aderare pe Mecanisumul de Cooperare şi Verificare (MCV). Sigur, sunt şi nişte exagerãri politice, de altfel foarte bine prezentate, de domnul preşedinte, ori din acest punct de vedere, sigur, cã fiind introduse o serie de aspecte, în raport, care nu ţin cont de cele patru puncte pentru care România trebuie sã facã eforturi pentru a le îndeplini, conţine şi aspecte suplimentare. Bineînţeles cã ne facem astfel de gânduri, dar eu cred cã pânã la urmã nu va fi legat MCV-ul de aderarea în Spaţiul Schengen, pentru cã nu ar fi corect", a explicat, pentru AGERPRES, ministrul Vasile Blaga.
"România îşi va îndeplini obligaţiile pentru Schengen"
El a arãtat cã, în privinţa aderãrii la spaţiul Schengen, România trebuie sã îndeplineascã obligaţiile tehnice.
"Din acest punct de vedere, pot sã vã spun cã România stã bine. Eu cred cã România va îndeplini toate obligaţiile astfel încât nu vom pune sub semnul întrebãrii aderarea noastrã la spaţiul Schengen, la sfârşitul lui martie 2011", a continuat Blaga.
În România au existat, pânã în prezent, şapte misiuni de monitorizare pe protecţia datelor personale, pe cooperarea poliţieneascã internaţionalã, pe politica de vize, pe frontierele terestre, pe frontierele aeriene, pe frontierele maritime.
"Pânã în acest moment rapoartele au fost pozitive, fiind propuse de cãtre comisiile de experţi ai Uniunii, care sunt cei mai buni experţi pe domeniile respective", a declarat ministrul Blaga.
Următoare misiune de evaluare, în noiembrie
El a amintit cã a existat o singurã reevaluare, pe frontierele aeriene. Potrivit ministrului, la 15-16 noiembrie este aşteptatã în România o misiune de evaluare pentru a vedea dacã sunt terminate cele douã terminale la aeroporturile Timişoara şi Bucureşti.
"Terminalul din aeroportul Timişoara este gata, practic, urmeazã doar nişte dotãri pe care trebuie sã le realizeze pânã în septembrie. Şi eu sper cã va fi gata şi terminalul nou din aeroportul Otopeni", a spus Vasile Blaga.
Ultima misiune va fi cea pe sisteme informatice şi pe biroul SIRENE. Ea este prognozatã în perioada 28 noiembrie-3 decembrie.
"România nu doreşte amânarea cu nicio secundã a acestei vizite de evaluare, pentru cã noi considerãm, şi pe bunã dreptate, cã suntem pregãtiţi pentru aceastã evaluare, astfel încât probele, practic, sã debuteze în octombrie, în acest an. Şi avem promisiunea, inclusiv în discuţiile pe care le-am avut cu ambasadorul Franţei, cã partea francezã va pune la dispoziþie personal suficient pentru a face la Strasbourg aplicaþiile electronice informatice necesare legãrii României la sistemul SISone4all - cel pe care merg şi statele intrate în ultimul val în spaþiul Schengen, în ianuarie 2007 -, pentru cã sunt multe discuţii în Uniune pe sistemul informatic Schengen de generaþia a II-a", a explicat ministrul Administraţiei şi Internelor.
Vasile Blaga a declarat cã omologul sãu polonez Jerzy Miller, a cãrui ţarã este coordonatoare din partea UE pentru implementarea SISone4all în România, s-a arãtat "extrem de mulţumit" şi de colaborare şi de stadiul la care s-a ajuns.
"Dar, pe de altã parte, au fost, în primãvarã, poziţii ale unor miniştri de Externe care ar fi dorit sã facã aceastã legãturã (între MCV şi aderarea la spaţiul Schengen, n.r.). Pânã la urmã, prin toate demersurile pe care le-au fãcut miniştrii de Interne din Uniunea Europeanã sunt de acord cã nu poate fi legat MCV-ul de aderarea noastrã la spaţiul Schengen şi cã România şi Bulgaria trebuie sã-şi îndeplineascã condiþiile tehnice pentru a fi compatibile cu celelalte state', a accentuat ministrul.