Blaga: Mă aştept ca Raportul Comisiei de la Veneţia să fie obiectiv
Opoziţia de la Bucureşti a vorbit cu Comisia de la Veneţia despre situaţia politică din România, invocând "duplicitatea USL".
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Septembrie 2012, 13:44
Comisia de la Veneţia a fost des menţionată vara aceasta în controversele legate de referendum, inclusiv în ce priveşte impunerea cvorumului electoral.
Şi asta pentru că o recomandare a Comisiei spunea că nu este indicat un astfel de prag.
Oficialii şi politicienii români şi-au expus fiecare opiniile divergente în faţa delegaţiei Comisiei de la Veneţia, care se află zilele acestea la Bucureşti.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că i-a informat astăzi pe reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre ceea ce el a numit "duplicitatea în declaraţia USL".
"Fiecare dintre noi a încercat ca să îi convingă, inclusiv prin răspunsul la întrebări, asupra justeţei cauzei noastre, aceea de a apăra statul de drept pe parcursul bătăliei pentru referendum", a spus Blaga.
Preşedintele PDL a mai spus că se aşteaptă ca raportul Comisiei de la Veneţia să fie unul obiectiv.
Aceeaşi obiectivitate a fost invocată şi de ministrul de externe, Titus Corlăţean, care a spus că speră ca opinia Comisiei din octombrie să nu fie folosită în scop politic în campania electorală din România.
Titus Corlăţean le-a explicat experţilor constituţionali de la Veneţia, că nu putea fi vorba de nicio lovitură de stat, de vreme ce toate acţiunile politice au fost controlate de Curtea Constituţională.
La Parlament, senatorul PNL, Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică a oferit luni, delegaţiei Comisiei de la Veneţia o serie de documente.
Ioan Ghişe a spus că delegaţia ştia despre unele decizii contradictorii ale Curţii Constituţionale.
"A doua temă pe care dânşii au marşat asupra unor aprecieri formulate anterior chiar de către domnul preşedinte Crin Antonescu, asupra faptului că unii dintre cei care pun obstrucţii guvernării, inclusiv magistraţi ai Curţii Constituţionale ar putea fi în perspectivă schimbaţi pe motive procedurale", a spus Ghişe.
Tot luni, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Venenţia , preşedintele Traian Băsescu a acuzat guvernul şi majoritatea parlamentară că au comis ceea ce el a catalogat drept un lanţ de abuzuri, dar că instituţiile au funcţionat, iar România a demonstrat că este un stat de drept.
Şi premierul Victor Ponta a invocat statul de drept, cu diferenţa că a spus că "statul de drept nu a fost niciodată în pericol în ultimele luni".
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află la Bucuresti , ca să-şi formeze o opinie in legatură cu situaţia constituţională din Romania si a ordonanţelor de urgenţă adoptate de guvern privind modificarea Legii Curţii Constituţionale şi a Legii referendumului , potrivit site-ului oficial al Comisiei de la Venetia .
Comisia este un grup de specialişti constituţionali, care examinează modul în care ţările membre ale Consiliului Europei respectă standardele democratice.