Birocraţia "descurajează accesarea fondurilor europene în România"
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, cu ocazia vizitei de lucru în municipiul Zalău, că birocraţia descurajează accesarea fondurilor europene în România.
Articol de Adrian Lungu, 18 Septembrie 2017, 18:45
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, astăzi, la Zalău, că debirocratizarea procesului de atragere a fondurilor europene reprezintă una dintre priorităţile sale.
Ea a fost însoţită, în vizita sa, de ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb.
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, astăzi, cu ocazia vizitei de lucru în municipiul Zalău, că birocraţia descurajează accesarea fondurilor europene în România.
"Simplificarea accesului la fondurile europene pentru beneficiari este o prioritate a mandatului meu şi am depus deja în Parlamentul European o serie de măsuri de simplificare încă din acest exerciţiu financiar. Noi avem reguli europene, din păcate, la aceste reguli europene România a adăugat o birocraţie excesivă. Este singura ţară unde avem proiecte în care ar trebui să fie completate 5.000 de pagini de formulare. Aşa ceva este inacceptabil, din punctul meu de vedere. Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean îmi spunea că a avut, la un moment dat, un proiect de 15.000 de pagini", a spus Corina Creţu.
Paşii în debirocratizarea procesului de accesare a banilor europeni s-au făcut.
"Pe de o parte, am scos de pe piaţă restricţiile, în special pe zona capitalului uman, în sensul că am dat liber la toată lumea care doreşte să acceseze fonduri europene să poată să depună aplicaţia. Până acum, nu puteau depune decât acele persoane juridice care aveau experienţă sau care mai aplicaseră. Or, acest lucru, din punctul meu de vedere, însemna o discriminare", a susținut Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.
Corina Creţu a apreciat, la Zalău, că procesul de atragere a banilor europeni trebuie să fie unul transparent şi simplu.