Bilanţ DNA. Presiunile publice asupra procurorilor "s-au acutizat"
Presiunile publice asupra procurorilor s-au acutizat anul trecut, dar reacţia societăţii civile a fost încurajatoare, este una dintre concluziile bilanţului DNA.
Articol de Radio România, 27 Februarie 2014, 11:52
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au avut de soluţionat anul trecut aproape 8.000 cauze şi au trimis în judecată peste 1.000 de inculpaţi, arată raportul de activitate al DNA pe 2013.
Şefa Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi afirmă că DNA este considerată un model de bune practici la nivel european.
Acest standard demonstrează că Direcţia este o instituţie matură şi îşi îndeplineşte rolul indiferent de provocările de moment, consideră Laura Codruţa Kovesi, acuzând astfel presiunile care s-au făcut asupra procurorilor în 2013.
"A fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un trend puternic ascendent. Este încurajator însă că această situaţie a determinat o reacţie fără precedent a societăţii civile şi a observatorilor internaţionali", a spus Laura Codruţa Kovesi.
Activitatea DNA, apreciată de oficiali
Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2013 a fost apreciată unanim de oficialii prezenţi la prezentarea bilanţului - procurorul general, miniştrii Justiţiei şi Internelor, şefii principalelor instituţii din domeniu.
Premierul Victor Ponta a subliniat în mod deosebit că activitatea DNA este fundamentală pentru contextul actual - cu valoare socială, dar şi cu beneficii importante: în dezvoltarea economică, păstrarea încrederii din partea investitorilor şi a partenerilor internaţionali, dar şi în scopul îmbunătăţirii transparenţei sistemului public.
Premierul s-a arătat convins că pentru procurorii DNA declaraţiile din presă ale oamenilor politici sunt mai puţin importante decât încrederea de care ar trebui să se bucure din partea majorităţii covârşitoare a populaţiei.
Victor Ponta a ţinut să-i felicite pe procurori pentru cazuri concrete din ultima perioadă.
"Aţi efectuat o opreaţiune de combatere a evaziunii în ceea ce priveşte rambursările de TVA şi lucru acesta este extrem de important, era un fenomen cumplit pentru societate, pentru bugetul public şi nu pot decât să vă felicit. M-am bucurat foarte mult că în sfârşit după foarte mulţi ani cei care au încălcat grav legea în ceea ce priveşte retrocedările sunt traşi la răspundere penală nu doar la /.../ s-a încâlcat legea. În mod sigur în domeniul retrocedărilor s-a comis cea mai mare fraudă de după 1989 şi mă bazez pe capacitatea dvs. de a repara ce se mai poate repara, zonele pe care din punctul de vedere al executivului le considerăm cele mai periculoase şi dăunătoare pentru buget, cazurile de insulvenţă falsă, combaterea corupţiei în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene mă alătur tuturor celor care au spus astăzi aici că recuperarea prejudiciului este cel puţin la fel de importantă. Susţin şi am susţinut toate mijloacele moderne de confiscare extinsă şi cred că trebuie să fie una din preocupările dvs. alături de toate celelalte", a spus premierul.