Bilanţ DNA: De cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari trimişi în judecată
Procurorul şef al DNA a anunţat că au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: 1 prim ministru, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori.
Articol de Oana Bâlă, 25 Februarie 2016, 13:54
Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a prezentat azi activitatea din 2015, iar bilanţul a fost caracterizat de Procurorul şef drept unul "impresionant": de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari trimişi în judecată faţă de acum 2 ani, 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, aproape jumătate de euro valoarea măsurilor asiguratorii.
Însă aceste cifre, cele mai mari de când funcţionează DNA, impun o discuţie despre nevoia de reformă a Statului în ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei, a atras atenţia Laura Codruţa Kovesi.
Ea a arătat că fenomenul este generalizat în anumite domenii - de exemplu în achiziţiile publice - iar efectele pun în pericol buna funcţionare a societăţii. Oana Bâlă este acum în direct cu detalii de la bilanţul DNA.
"Există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor sunt condiţionate de primirea unor sume de bani mascate prin înţelegeri frauduloase sau contracte fictive. Faptele de corupţie au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri sumele care se dau mită funcţionarilor sunt obţinute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracţiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiţii publice intră în buzunarele funcţionarilor corupţi", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.
Vezi discursul integral al procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Iohannis: Imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupţie
Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Direcţia Naţională Anticorupţie pentru activitatea din 2015 şi din ultimii ani.
El apreciază că efectele acesteia se resimt deja şi vor continua să se resimtă în societate, care a început să se schimbe.
De asemenea, instituţiile au început să-şi schimbe modul de funcţionare, iar elitele politice şi administrative - mentalităţile, consideră Şeful Statului.
Klaus Iohannis a criticat, însă, unele acţiuni ale Parlamentului, atrăgând atenţia că imunitatea aleşilor nu are voie să fie o piedică în calea justiţiei.
AUDIO Discursul preşedintelui Klaus Iohannis la bilanţul DNA.
"Doresc să subliniez încă o dată faptul că imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupţie", a completat Iohannis.
El a mai adăugat că lupta împotriva corupţiei trebuie să aibă şi o componentă educativă, care va fi inclusă în noua strategie a României în acest domeniu.