Băsescu şi Ponta se contrazic pe dreptul de veto al României
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au opinii diferite în privinţa poziţiei pe care trebuie să o adopte România, săptămâna viitoare, la Consiliul European.
Articol de Oana Bâlă, 16 Noiembrie 2012, 22:55
Preşedintele Traian Băsescu anunţă că va folosi la Consiliul European dreptul de veto doar dacă se va încălca Tratatul Uniunii.
Într-o amplă declaraţie de presă făcută în cursul serii, preşedintele a criticat ideea folosirii dreptului de veto, avansată de premierul Ponta pentru a bloca o variantă a bugetului comunitar în care fondurile destinate politicii agricole comune şi politicii de coeziune vor suferi reduceri însemnate.
Preşedintele Traian Băsescu este pregătit să folosească dreptul de veto al României la reuniunea de săptămâna viitoare de la Bruxelles doar dacă se va încălca tratatul Uniunii Europene. Şeful statului a explicat că misiunea liderilor europeni este să negocieze până când găsesc soluţii.
"De la anunţul de ieri, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă tratatul. De opt ani, n-am văzut niciun stat făcând veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat tratatul", a răspuns acesta.
Ponta susţine că preşedintele are obligaţia să negocieze pentru România
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a reafirmat, vineri seară, că preşedintele Băsescu are obligaţia de a negocia în numele României pentru a obţine cea mai favorabilă poziţie bugetară sau să utilizeze dreptul de veto.
Cu toate acestea, şeful Guvernului a refuzat să răspundă la întrebarea ce va face dacă preşedintele nu va uza de dreptul de veto, chiar dacă România este defavorizată în problema bugetului european.
"Vorbim de ceea ce România a negociat până acum. Aceste interese fundamentale ale României au fost sprijinite atât de către Comisia Europeană prin propunerea pe care a făcut-o şi de Parlamentul European, de cei doi preşedinţi, atunci reprezentantul României, pentru că domnul Băsescu nu se reprezintă pe el însuşi, are obligaţia, fie să obţină ceea ce Comisia Europeană şi Parlamentul European au considerat că este corect pentru România, fie bineînţeles să-şi utilizeze ca orice altă ţară, membră a Uniunii Europene şi nu membră de rândul doi sau trei, ci membră egală cu toate celalalte ţări, să-şi utilizeze dreptul de a se opune, dreptul de veto" a spus la rândul său Ponta.