Băsescu: România va insista ca NATO să-și păstreze ușile deschise
Preşedintele Traian Băsescu a anunțat că România va insista la Summit-ul NATO de la Chicago, ca Alianța să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state.
Articol de Angela Bârgoan, 18 Mai 2012, 16:18
Summit-ul NATO de la Chicago va avea loc în perioada 20-21 mai, iar România va fi reprezentată de către șeful statului.
Președintele Traian Băsescu a prezentat, vineri, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, subiectele de interes ce se vor afla pe agendă.
”Politica de parteneriate şi nu numai. Aici, România va insista ca în continuare NATO să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state şi noi vizăm, de bună seamă, în primul rând, statele din Balcani”, a anunțat Traian Băsescu în declarația de la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a amintit, printre subiecte, deciziile privind perioada de tranziţie din Afganistan, dar şi sistemul de apărare antirachetă.
Afganistanul, scutul antirachetă şi cooperarea militară, principalele dosare de pe agendă
Preşedintele a declarat că România va deveni una din primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete și a precizat că, în ceea ce privește capacităţile de pe teritoriul ţării noastre, acestea vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015.
Șeful statului a arătat totodată că România îşi manifestă speranţa ca summitul NATO de la Chicago să declarare capacitatea interimară de apărare antirachetă.
"Sperăm ca summitul să declare capacitatea interimară de apărare antirachetă a NATO. Din acest punct de vedere vă pot spune că România va deveni una din primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete asuspra teritoriului său şi a ţărilor din regiune, iar capacităţile de pe teritoriu României vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015", a declarat Traian Băsescu.
Potrivit preşedintelui, printre elementele de interes major pentru România se află şi situaţia din Afganistan, iar, la Chicago, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO.
”Agenda Summitului are câteva elemente de interes major pentru noi. Principalul punct este Afganistanul şi aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ce urmează după tranziţie. În ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întreg teritoriul Afganistanului să fie sub controlul Kabulului. Nu în ultimul rând, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului”, a explicat, de asemenea, şeful statului.
România rămâne suporter al aderării la NATO a Georgiei
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că România dorește menţinerea unei politici a porţilor deschise din partea Alianţei pentru statele din Balcani şi zona Mării Negre.
"Rămâne un obiectiv important care s-a negociat şi continuă să se negocieze, dorim să menţinem în concluziile summitului NATO atenţia pentru zona Balcanilor şi zona Mării Negre ca zonă de interes strategic, nu numai pentru România, dar şi pentru statele membre NATO. Nu în ultimul rând, vom fi între statele care vor promova şi consolida ideea de rămânere a porţilor deschise pentru alte state vizând în mod deosebit statele din Balcani, din vecinătatea noastră imediată", a declarat şeful statului.
Preşedintele Băsescu a subliniat totodată că România sprijină în continuare Georgia pentru a deveni membru NATO.
"Vom rămâne nişte suporteri ai accesului Georgiei, chiar dacă în acest summit nu se vor face invitaţii de intrare în NATO, dar pentru noi Georgia este un vecin de pe partea cealaltă a Mării Negre care îndeplineşte în opinia noastră condiţiile cel puţin strategice de a fi membru NATO. Sigur, are problemele pe propriul teritoriu care deocamdată o împiedică să avanseze", a spus Traian Băsescu.