Băsescu: România acceptă Kosovo la discuţii "fără însemne de stat"
Preşedintele Traian Băsescu, a declarat că România acceptă participarea Kosovo la reuniunile regionale, dar fără însemne de stat, atât timp cât există un acord între Belgrad şi Pristina pe această temă.
Articol de Radio România, 13 Iunie 2013, 09:11
Într-o declaraţie susţinută la Aeroportul Otopeni înaintea plecării, Traian Băsescu a adăugat că nu va accepta mai mult legat de Kosovo.
Preşedintele României se află de miercuri la summitul de la Bratislava, care are loc în zilele de 12 şi 13 iulie, şi prezintă poziţia României legată de subiectul Kosovo, dar şi priorităţile Bucureştiului pentru 2013-2014, când România va prezida Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).
Şeful statului a declarat că va propune declararea Proiectului Nabucco drept unul prioritar, şi că va susţine extinderea Uniunii Europene.
Discuţiile vor viza deasemenea Strategia Dunării, a mai subliniat Băsescu.
"De asemenea, cu ocazia summitului, în intervenţia mea, voi prezenta şi priorităţile noastre, ale României, în perioada 2013 -2 014 la preşedinţia Iniţiativei Sud-Est Europene, SEECP, plecând şi de la premisa că ultimul summit a fost ratat, summitul de la Ohrid, care trebuia să se desfăşoare acum două săptămâni. Datorită neînţelegerilor legate de Kosovo, acest summit a fost ratat şi vă precizez că nu din cauza noastră. România îşi va menţine poziţia exprimată anterior şi premergător summitului de la Ohrid, în care, atât timp cât există un acord între Belgrad şi Priştina ca Kosovo să participe la formule regionale fără însemnele de stat, România nu se va opune. Dar nu mai mult", a subliniat preşedintele.
Summitul este organizat pe tema "Strategiei creşterii pentru redresare după criză - rolul statelor Europei Centrale şi de Sud-Est".
Recent, şeful diplomaţiei slovace, Miroslav Lajcak, a declarat că la summitul de la Bratislava vor participa 20 de şefi de state, inclusiv preşedintele Nikolic şi preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga.
Reuniunea se va desfăşura în formulă Gymnich, ceea ce înseamnă că nu vor fi însemne de stat, ci doar ecusoane cu numele participanţilor, se precizează în comunicatul de presă.