Băsescu: Nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă
Preşedintele României, Traian Băsescu, dă asigurări că, pentru România, nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă şi nu se impune nici ridicarea gradului de alertă.
Articol de Oana Bâlă, 13 Martie 2014, 08:10
Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă şi nici nu se ridică gradul de alertă, spune preşedintele Traian Băsescu referindu-se la situaţia generată de conflictul din Ucraina.
Dar asta nu înseamnă că Armata Română stă şi aşteaptă primăvara, în contextul evenimentelor din Crimeea şi Transnistria, unde gradul de alertă, zilele trecute, a fost ridicat la maximum pentru militarii ruşi.
România susţine fără rezerve independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi recunoaşte noile autorităţi de la Kiev drept reprezentanţi legitimi ai ţării, a afirmat preşedintele Traian Băsescu într-o declaraţie având ca subiect situaţia din ţara vecină.
Şeful statului consideră drept neconstituţional referendumul prevăzut a avea loc în data de 16 martie în Crimeea pe tema alipirii regiunii la Federaţia Rusă şi precizează că România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordinii de drept:
"România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene care nu au răspuns provocărilor, evitând astfel escaladarea situaţiei. În aceste condiţii, considerăm ilegitimă iniţiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina în perspectiva referendumului anunţat pentru data de 16 martie", a spus preşedintele.
Întrebat despre implicarea României într-un eventual format de negociere pentru soluţionarea crizei din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu a spus că ţările semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, SUA, Marea Britanie şi Rusia, sunt cele care trebuie să înceapă discuţiile.
"Dacă cineva va avea nevoie de expertiza unui vecin care cunoaşte bine situaţia regională, noi ne-am oferit să fim parte a unui eventual format de negociere, dar, legal şi moral, noi considerăm că SUA şi Marea Britanie, ca semnatari ai Memorandumului de la Budapesta, trebuie să fie în linia întâi a negocierilor, şi o fac", susţine Traian Băsescu.
"Un nou conflict îngheţat" în zona Mării Negre
Pe de altă parte, şeful statului a avertizat asupra pericolului apariţiei unui nou conflict îngheţat în zona Mării Negre, dar şi asupra riscului de destabilizare regională.
"Dar cea mai mare grijă a mea este pentru Republica Moldova, pentru că a fost Georgia, este Ucraina şi poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi pentru noi, dar şi pentru partenerii noştri, o uriaşă înfrângere. Nu am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregătiţi Ucraina, am fi ridicoli dacă s-ar întâmpla ceva şi legat de Republica Moldova şi am fi tot nepregătiţi sau surprinşi, în condiţiile în care România o spune de mult, semnalează de mult aliaţiilor ei aceste riscuri", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a subliniat că, pentru România, nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă şi nu se impune nici ridicarea gradului de alertă.