Băsescu: Încă vedem blocarea actului de justiţie în Parlament
Preşedintele Traian Băsescu susţine că încă există instituţii care îşi permit să nu pună în aplicare hotărârile judecătoreşti, precum Parlamentul, şi că "ne lipseşte cultura în justiţie".
Articol de Flori Doman, 28 Martie 2014, 09:37
Şeful statului Traian Băsescu a declarat, vineri, la deschiderea lucrărilor Congresului Avocaţilor 2014, că românilor încă le lipseşte o cultură a justiţiei, arătând că prea multe instituţii îşi permit să nu aplice hotărâri judecătoreşti, de la Parlament, care blochează actul de justiţie, la administraţiile locale.
"Încă vedem prea multe instituţii - de la Parlament până la administraţii locale - care îşi permit să nu pună în aplicare hotărâri judecătoreşti. Încă vedem blocarea actului de justiţie în Parlament. Asta înseamnă că, dincolo de a avea nişte coduri penale moderne - Cod penal şi Cod de procedură -, dincolo de a avea un Cod comercial şi un Cod de procedură, dincolo de acestea ne trebuie şi o cultură a justiţiei, ne trebuie înţelegerea că justiţia este, până la urmă, pilonul fundamental al democraţiei", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a insistat asupra necesităţii unei "culturi a justiţiei".
"Ne trebuie şi o cultură a justiţiei, ne trebuie înţelegerea că justiţia e, până la urmă, pilonul fundamental al democraţiei, pentru că orice stat poate avea legi foarte moderne, şi România e un astfel de stat", a subliniat preşedintele.
El a mai menţionat că România are legi moderne, "chiar dacă mai sunt şi confuzii", însă a indicat că, "atât timp cât nu există pilonul justiţiei solid şi credibil, statul nu este solid".
Potrivit lui Băsescu, valorile democratice, drepturile omului, statul de drept sunt pilonii pe care se aşează sistemul de justiţie românesc, piloni teoretici, iar cei practici sunt judecătorul, procurorul şi avocatul.
"Această triadă este cea care în ultimii ani a devenit tot mai credibilă, şi trebuie să spun cu satisfacţie, chiar dacă ştiu problemele din interiorul justiţiei, uitându-mă la cercetările sociologice, că şi judecătorii şi procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate", a mai spus Traian Băsescu.
Cazanciuc: Nu se poate vorbi de un blocaj al Justiţiei
"Decizia unei instanţe trebuie să aibă o finalitate", spune ministru Justiţiei, "însă nu se poate vorbi de un blocaj al actului de justiţie în România, ci de diferite situaţii care trebuie analizate de la caz la caz", consideră Robert Cazanciuc, întrebat în ce măsură anumite decizii din Parlament pot afecta funcţionarea justiţiei.
"Sigur, Parlamentul ia o anumită atitudine, aşa cum crede la un moment dat, în funcţie de o situaţie concretă. Evident că decizia unei instanţe, decizia Parchetului trebui să aibă o anumită finalitate. În Parlament suntem într-o anumită procedură, pot să decidă într-un fel sau altul, este perfect legal. Dacă semnalul este pozitiv sau nu, cred că până la urmă Parlamentul trebuie să-şi asume acest lucru. Trebuie să vedem în ce măsură decizii ale Parlamentului au blocat decizii ale instanţelor sau ale parchetelor", a spus ministrul.