Băsescu: Cred că va fi crucială campania pe internet în 2014, la prezidenţiale
Preşedintele Traian Băsescu crede că în România anului 2014 campaniile electorale pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe televiziuni.
Articol de Flori Doman, 07 Iunie 2013, 18:23
Şeful statului Traian Băsescu a afirmat, vineri, la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook, că "este clar că după mine şi în România anului 2014 deja campaniile pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe televiziuni".
"Dacă privim la procentul de români, spre exemplu, care utilizează internetul trebuie să recunoaştem că nu este foarte mare. Sunt circa nouă milioane, deci sub 50%, iar Facebook-ul 5,8 milioane. Este totuşi un acces la 9 milioane de oameni. Oricât m-aş duce la o televiziune mai mult de un milion nu are orice rating are în seara respectivă. Sigur, nu o să-i atingi pe cei 9 milioane, sunt câteva zeci de mii, sute de mii pe care îi atingi cu un mesaj pe internet. (...) Însă, este clar că după mine şi în România anului 2014 deja campaniile pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe televiziuni", a spus Băsescu, vineri.
Traian Băsescu s-a declarat convins că va fi foarte importantă campania pe internet la alegerile prezidenţiale din 2014.
"La noi, în 2014, sunt convins că va fi mai importantă campania prezidenţială pe internet, decât pe televiziuni, mai ales că televiziunile au şi grijă se se autodiscrediteze prin partizanatul pe o idee, nici măcar pe un om. Cred că va fi crucială campania pe internet în 2014, nu la europarlamentare, la prezidenţiale. De 2016 nu mai discutăm - cine nu va avea o puternică bază pe internet nu va comunica eficient, vorbesc dintre politicieni, nu vor comunica eficient cu electoratul. Dar eu nu mai candidez", a subliniat el.
Parlamentul "vrea să cheme orice persoană la comisii de anchetă"
Şeful statului a mai susţinut că "ne aşezăm într-un ridicol" dacă Parlamentul vrea să cheme orice persoană la comisiile Legislativului.
"Aflu acum că Parlamentul vrea să cheme orice persoană la comisii de anchetă. Deci, ne aşezăm într-un ridicol. De ce? Din lipsă de cultură politică. Nu ştim ce trebuie să facă un Parlament. (...) A avea cultură politică înseamnă, printre altele, a fi educat pentru ceea ce ai de făcut", a declarat Băsescu.
Preşedintele a afirmat, în context, că atunci când se uită la clasa politică îşi dă seama că aceasta nu va face nimic pentru oameni.
"Uitaţi-vă ce luptă este să nu se atingă ANI, să nu se atingă parchetul de oameni politici. Ce campanie se dezlănţuie când te atingi de cineva, indiferent cum se numeşte", a completat şeful statului.
Înainte de a participa la întâlnirea cu susţinătorii săi, preşedintele Băsescu a fost întrebat cu privire la amendamentul adoptat în Parlament la revizuirea Constituţiei privind obligativitatea prezenţei la audieri în faţa unei comisii parlamentare, inclusiv în cazul şefilor parchetelor, răspunsul acestuia fiind: "Aici e jocul".
"Ce, se transformă Parlamentul în Parchet?", a mai spus Traian Băsescu.
Sistemul de educaţie: "ineficient, corupt, lipsit de exigenţă, cu dascăli slab pregătiţi"
Preşedintele Băsescu a mai afirmat, vineri, că sistemul de educaţie românesc este ineficient, corupt, lipsit de exigenţă, iar majoritatea dascălilor sunt foarte slab pregătiţi.
"Multe valori lipsesc sistemului de educaţie românesc. Prima şi cea mai importantă este eficienţa", spune şefului statului.
El afirmă că, în general, foarte mulţi absolvenţi au nevoie de cu totul altceva decât ceea ce au învăţat în facultate, deoarece "cursurile sunt îmbătrânite", iar cercetarea universitară nu este deloc convingătoare deloc.
"La noi cursurile sunt extrem de vechi, neaduse la zi, se citeşte foarte puţin la nivelul dascălilor. Primul lucru e diferenţa uriaşă între ce se predă în sistemul nostru de educaţie, în mod deosebit în universităţi, şi ce ai nevoie după ce termini", a spus Băsescu.
În opinia sa, "fundamental greşit" în sistemul de educaţie românesc este şi "lipsa de exigenţă".
"În goana de a obţine studenţi peste numărul de locuri, universităţile de stat au coborât nivelul de exigenţă la admitere dincolo de orice limită", a exemplificat Traian Băsescu.
"Un alt lucru care ne lipseşte: moralitatea în educaţie (este - n.r.) corupţie foarte multă de la şcoala generală, la liceu şi pe urmă la universitate", a continuat şeful statului.
Preşedintele a susţinut că o altă mare problemă a sistemului de educaţie este slaba pregătire profesională a dascălilor.
"O mare problemă este... Sigur, nu pentru toţi, sunt dascăli eminenţi (...), dar procentul lor e prea mic. Sunt prea mulţi dascăli slab pregătiţi profesional", a spus Băsescu.
El a arătat că soluţia în acest caz este pregătirea permanentă a dascălilor, învăţarea continuă.
Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri la cea de-a doua întâlnire cu comunitatea de susţinători de pe pagina de Facebook "Alături de preşedintele nostru", organizată în cadrul Interactive Central & Eastern Europe Festival 2013.