Băsescu: Cred că Ponta poate susţine punctul de vedere al României la CE
O echipă formată din consilieri prezidenţiali şi guvernamentali au elaborat mandatul României la Consiliul European, reprezentat de premierul Ponta, ţinând cont şi de poziţiile preliminare ale preşedintelui Consiliului şi de ale celorlalte state.
Articol de Angela Matei, 20 Mai 2013, 18:47
România va fi reprezentată la Consiliul European din 22 mai de premierul Victor Ponta.
Este prima participare în deplină legalitate a premierului la o astfel de reuniune, cu mandat primit de la preşedintele ţării, după participarea din iunie trecut, când Victor Ponta a mers la Bruxelles în pofida deciziei Curţii Constituţionale.
Dezvoltarea politicii energetice a Uniunii Europene şi combaterea evaziunii fiscale în statele membre sunt temele principale ale Consiliului European.
Mandatul cu care România va fi reprezentată la Consiliul European va fi prezentat public.
Premierul Victor Ponta i-a trimis deja preşedintelui documentul spre aprobare.
Mandatul României, elaborat conform cerinţelor Consiliului
O echipă formată din consilieri prezidenţiali şi guvernamentali au elaborat mandatul României, ţinând cont şi de poziţiile preliminare ale preşedintelui Consiliului, Herman Van Rompuy şi de ale celorlalte state.
Premierul Victor Ponta spune că suntem coordonaţi cu alte ţări pe anumite poziţii şi speră ca deciziile de la Bruxelles să fie în favoarea intereselor României.
Vor fi abordate subiecte extrem de importante precum Proiectul Nabucco, diversificarea resurselor de energie, politica europeană faţă de energia regenerabilă şi faţă de subvenţiile care se dau acesteia, conexiunile de energie.
De altfel, dată fiind tematica reuniunii, Victor Ponta a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca primul ministru să reprezinte România la reuniunea de la Bruxelles, politica fiscală şi politica energetică fiind în sarcina Guvernului.
"Poziţiile legate de Nabucco, legate de explorările off-shore, de gazele de şist, de energie regenerabilă, de consumatorul vulnerabil sunt lucruri care ţin de politica guvernului pe următorii cinci, zece ani în domeniul energiei şi sunt convins că pot să reprezint interesele României cât mai bine", a spus premierul.
Băsescu: Desemnarea premierului, semn de încredere
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la rândul său, că primul ministru va participa la Consiliul European în baza unui mandat pe care i-l va aproba până la plecare.
Întrebat dacă această desemnare a premierului nu este un act de bunăvoinţă, Traian Băsescu a precizat că este un semn de încredere şi că el nu este binevoitor cu nimeni.
"Cred că poate susţine punctul de vedere al României şi, având în vedere că a fost de acord şi domnia sa cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist, cred că acest punct de vedere trebuie susţinut la Bruxelles", a explicat şeful statului.
Deşi era aşteptată luni prezentarea mandatului cu care România va participa la Consiliul European, primul ministru a revenit şi a explicat că documentul este confidenţial.
Victor Ponta a argumentat că atunci când te pregăteşti pentru o negociere nu pui înainte toate cărţile pe masă.
Şeful Executivului a anunţat că va oferi detalii pe această temă după reuniunea de miercuri de la Bruxelles.