Barroso: Salvaţi Grecia!
Un nou apel a fost lansat, joi, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind găsirea unei soluţii la nivel european pentru salvarea Greciei şi a altor ţări din Uniune aflate în dificultate.
Articol de Carmen Valică, 20 Octombrie 2011, 14:52
Preşedintele Comisiei Europene le-a cerut liderilor europeni disponibilitate la compromis şi voinţă politică în vederea depăşirii crizei din zona euro.
În discursul susţinut joi dimineaţă, la conferinţa la nivel înalt privind bugetul pentru 2014-2020, cu doar câteva zile înaintea Consiliului European programat duminică, Barosso a reluat apelul către liderii statelor membre, în vederea susţinerii planului în cinci puncte elaborat de Comisia Europeană.
Pledoaria sa pentru compromis este cea mai recentă dintr-o serie de intervenţii ale preşedintelui Comisiei Europene, care a repetat în ultima săptămână că Europa poate depăşi criza actuală prin acceptarea şi aplicarea măsurilor propuse de comisie.
Dincolo de un acord pentru situaţia din Grecia, pentru stabilizarea băncilor, inclusiv prin recapitalizare, sau pentru întărirea mecanismelor de protecţie a zonei euro şi o mai bună coordonare europeană, comisia pledează pentru măsuri menite să ducă la creştere economică.
Jose Manuel Barroso consideră că actuala criză trebuie abordată diferenţiat.
"O soluţie cuprinzătoare nu poate fi aplicată în doi paşi. Să rezolvăm întâi criza şi apoi să aşteptăm creşterea economiei ca pe un miracol. Măsurile de creştere trebuie să fie o componentă crucială a modului în care abordăm criza, şi aceasta pentru a le arăta cetăţenilor europeni că există speranţă şi soluţii", a susţinut Barosso.
În mod concret, propunerile pentru viitorul buget menţin, de exemplu, intervenţiile directe în agricultură.
Jose Manuel Barroso a menţionat diferenţele de dezvoltare şi competitivitate între statele membre sau regiunile europene.
Politica agrară comună ar urma să aducă un echilibru în fondurile alocate.
Există apoi planul lansat miercuri, de acordare a unei sume de 50 de miliarde de euro pentru investiţiile în infrastructura de transport, cea energetică şi cea de comunicaţii, cum ar fi extinderea accesului la internet de mare viteză.
Viitorul buget al Uniunii va fi în următoarea perioadă temă de dezbatere în forurile comunitare şi statele membre.
Prezent la conferinţa de joi, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a pledat pentru întărirea politică a Europei, o piaţă unică puternică şi creşterea competitivităţii în vederea creării de locuri de muncă.
Polonia, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii, a insistat prin vocea premierului polonez, Donald Tusk asupra nevoii de solidaritate şi a precizat că soluţia la actuala criză e "mai multă, şi nu mai puţină integrare europeană", citat de corespondentul Radio România.