"Banii europeni reprezintă unul dintre motoarele creşterii economice a României"
Premierul Emil Boc a fost, joi, la Drobeta-Turnu Severin, unde alături de miniştrii Traian Igaş şi Anca Boagiu a asistat la semnarea a trei proiecte europene care au primit finanţare.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Aprilie 2011, 17:31
Premierul Emil Boc a recunoscut însă că România nu stă prea bine la capitolul absorţiei fondurilor europene şi a cerut autorităţilor locale să respecte graficele de implementare a proiectelor.
Potrivit premierului, un alt sector important în dezvoltarea economică a României ar fi implementarea parteneriatului public-privat.
Emil Boc a precizat că fondurile externe şi banii de la buget nu sunt suficienţi pentru dezvoltarea ţării.
"De aceea trebuie accelerat parteneriatul public privat pentru construirea de obiective economice în România. ?De ce este important parteneriatul public-privat? Pentru că nevoile de dezvoltare sunt multiple şi atunci trebuie utilizat acest instrument pe care l-au folosit toţi în Europa. Capitalul şi investiţia privată, mână în mână cu instituţia şi autoritatea publică, pentru realizarea unui obiectiv de interes general" - a spus Emil Boc.
Miercurii a fost adoptată Legea parteneriatului public privat şi au şi fost demarate primele 20 proiecte în acest sens.
Guvernul vrea instituirea managementului privat la toate companiile de stat
Guvernul doreşte instituirea managementului privat la companiile de stat, ca o alternativă la situaţia actuală - a anunţat, joi, la Târgu Jiu, actualul ministru interimar al muncii.
"Este o poziţie a Guvernului României de a gândi la toate companiile de stat instituirea managementului privat ca o soluţie alternativă la ceea ce există în momentul de faţă. Este o soluţie pe care Guvernul o analizează în acest moment, dar nu pentru un caz punctual, ci pentru tot ce înseamnă companii naţionale şi regii. O soluţie pentru îmbunătăţirea actului de conducere a acestor companii", a spus Emil Boc.
El estimează că, astfel, se va găsi o soluţie pentru îmbunătăţirea actului de conducere, la nivelul acestor instituţii.
În paralel - a mai adăugat Emil Boc - se află în plină derulare procesul de restructurare a companiilor de stat, proces care se desfăşoară pe două planuri.
Pe de altă parte, şeful Guvernului a ţinut să precizeze că, la acest moment, nu se poate vorbi despre o rezolvare a situaţiei privind înfiinţarea complexurilor energetice.
Guvernul nu a renunţat, însă, la acest obiectiv.
Vor fi evaluate ultimele sentinţe judecătoreşti, pe marginea înfiinţării companiilor, a spus premierul Emil Boc.